torstai 5. heinäkuuta 2007

Lisää värjäystuloksia

Tässä kuvassa on koivunlehdillä värjätty tummanharmaa Virtain Villalanka. Koivusta tulee keltaista väriä, joten tummanharmaassa se on aika kaunis vihreä.
Toisessa vyyhdessä on lupiinilla värjätty vaaleanharmaa, samaisen tehtaan lanka. Aikaisemmassa postauksessani sanoin, että vaaleanharmaaseen ei kannata lupiinia laittaa, mutta kun kerä oli sitten lopulta kuivunut ihan kuivaksi, niin se väri olikin taas oikein hyvä. Yleensä sitä tuomitsee värin liian aikaisen, eli silloin kun vyyhti ei ole vielä kokonaan kuivunut. Aina on niin kiire todeta lopputulos.

2 kommenttia:

juuli kirjoitti...

hei, ilmeisesti vain luulin postanneeni kysymyksen... siis se kuuluu: mitä osia lupiinista käytit, tai mitä voi käyttää? Ja paljonko tuoretta ainetta 100g kohti? Onko veden määrällä väliä? Ja kelpaako aluna puretusaineeksi lupiinien kanssa?
Kuulin, että voikukanjuurista saisi ihanaa punaista. Kaivoin omat ja naapurinkin juuret kesäkuun alussa, ne ovat nyt kuivuneet. Ilmeisesti liotan niitä yön yli, mutta mitä arvelisit sitten?

Pia kirjoitti...

Käytin vain kukkia värjäyksessäni, mutta koko kasvia voi käyttää. Tarkkaa määrää en osaa sanoa, mutta kun laitoin ne likoamaan niitä oli varmaan 2/3 normaalikokoisesta (7-8l)ämpäristä. Ämpäri oli sitten täytetty vedellä. Ja värjäsin sillä satsilla yhteensä 150g lankaa. Mulla on 10 litran kattila, ja kun siihen kaataa täyden ämpärin sisällön, siihen jää juuri sopiva vara, ettei kiehu yli. Kaikissa ohjeissa sanotaan, että veden määrällä ei ole väliä, mutta kun yleensä täytän sangon täyteen, en ole huomannut vaikutusta.

En ollut purettanut lankoja etukäteen, vaan siivilöinnin jälkeen laitoin 10% lankojen painosta alunaa ja 5% viinikiveä liemeen. Pidin lankoja sitten tunnin verran ja jätin ne jäähtymään yön yli väriliemeen.

Usein lupiinien kanssa puhutaan kuparista puretteena alunan lisäksi, mutta itse en ole käyttänyt kuparia ympäristösyistä. Kuparia muistaakseni laitetaan vain 2% langan määrästä.

Ainakin seuraavat asiat voivat vaikuttaa lopputulokseen:
- veden laatu (itse käytän kesällä sadevettä)
- kasvien määrä
- kasvupaikka
- keruuaika
- esipuretus / samanaikaspuretus
- kasvien keittoaika

Se tässä on jännintä, että tulosta ei voi etukäteen tietää.

Voikukanjuuria en olekaan kokeillut. Uskon kuitenkin, että perusohjeella pärjää. Kuivuneet juuret kannattaa varmaan yrittää pienentää. Ymmärtääkseni silloin lähtee paremmin väriä. Liota yön yli ja keitä vähintään tunti. Siivilöi liemi ja värjää langat. Jos olet esipurettanut langat, niin silloin ei tarvitse värjätä koko tuntia, vaan voi ottaa langat pois silloin, kun väri tuntuu sopivalta. Jos puretat samanaikaisesti, niin sitten lankoja pitää värjätä tunnin verran, jotta aluna imeytyy.

Toivottavasti näillä ohjeilla pääsee.