sunnuntai 8. heinäkuuta 2007

Kankaanpainantakokeilua

Tänään kokeilin painaa kangasta kasviväreistä tekemilläni väripastoilla. Minulla oli kolmea väriä: punertavaa ruusunmarjoista, vihertävää lupiinista ja keltaista koivusta.

Ainoa väri, mikä selvästi jäi näkyviin kankaalle märkänä ollessaan oli tämä koivusta saatu keltainen. Sekään ei näkynyt kovin vahvasti, mutta kuvasta edes erottaa värin.


Punertava ruusunmarjapasta muuttui sinertäväksi kankaalla, kunnes kangas oli märkä, eikä siitä näkynyt kuin vaalea kohta valoa vasten. Samoin käyttäytyi lupiinista tehty pasta. Ehkä ne värit olivat liian haaleita.

Kunhan värit ensin kuivuvat, niin näkee sitten, että jääkö niistä mitään oikeasti jäljelle.

Lisäksi painotekniikkani vaatii harjoittelua. Sabluuna täytyy saada tosi tiukasti kiinni kankaaseen, jotta sabluunan alle ei pääse väriä, joka sotkee kuvion. Kokeilujen edetessä tekniikka parani, mutta vielä on paljon opittavaa. Lisäksi kankaan kannattaa olla riittävän pieni tai antaa kuivua vaakatasossa, jotta ei sotke märillä kuviolla kangasta / toista kuviota, kun ripustaa kangasta kuivumaan.

En myöskään tiedä, että kuinka paljon väripastaa pitäisi laittaa, jotta väriä sitten oikeasti jää kankaaseen. Sen näkee sitten kuivumisen ja höyryttämisen jälkeen.

Kuvat on huonoja, mutta laitoin ne tähän siksi, että saisi käsityksen, kuinka vaaleita niistä itse asiassa tulee.

Edit: kangas on nyt kuivunut, ja täytyy todeta, että ainoa siedettävä väri on tuo koivusta saatu keltainen. Lupiinista saatu vihreä ei erotu juurikaan, ja ruusunmarjasta saatu punainen on epämääräisen sinertävä. Täytyy keittää parempia värejä, ehkäpä esim. sipulinkuorista saatavaa oranssia ja pieni kokenilli-liemi olisi paikallaan.

1 kommentti:

Leena kirjoitti...

Sinulla on tosi paljon kaikenlaisia kasvivärjäyskokeiluja täällä, hyvin samantapaisia minäkin olen saanut samoista kasveista, vuohenputkiakin kitkin viime vuonna juuri väripataan (rautapuretuksella), se hiukan innosti kitkemiseen:) Miten sun narsissivärjäysten kävi? Yksi hyvä värikasvi puutarhassa on myös vuorikaunokki, hiukan kukinnan loppuvaiheesa vielä tulee hyvää keltainen, eikä kasvi pääse sitten siementämäänkään. Kaunokkien pitäisi olla myös kohtalaisen valonkestäviä.
Painojuttuja en ole kokeillut itse, mutta oli mielenkiintoista lukea sinun painokokeiluistasi.

Hyvää jatkoa kesän värjäyksille.