lauantai 3. tammikuuta 2009

Vuoden ensimmäinen valmistunut neule

Vuoden ensimmäinen neule on valmistunut. Tosin tänä vuonna tein vain viimeistelyn, rapuvirkkausta hihasuihin ja neuleen pingotus.

Tunikan ohje on Kotilieden syksyisestä neulenumerosta. Lyhensin vähän ohjetta, mutta siitä huolimatta tunika on aika pitkä. Lankana on Virtain Villan kaksisäikeinen villalanka. Tumman harmaa on alkuperäistä väriä, muut sävyt olen värjännyt kasveilla.
Tässä kuvassa värisävyt näkyvät parhaiten. Alimapana on tuo tummanharmaa, tuo vaaleampi ruskea on tiikerinkaunosilmän kukintojen ja krappi jämälienten sekoitus, jossa on lisäksi keitetty tiikerinkaunosilmien varret. Tummempi ruskea on kiventieralla värjätty, keltainen on sipulinkuoriväri ja oranssi on krapilla värjätty.

Hihansuut olen viimestellyt rapuvirkkauksella.
Helman kutominen oli vähän tylsää, mutta telkkaria katsellessa se valmistui yllättävän nopeasti. Paljon mielenkiintoisempi osuus oli tuo kaarroke, joka valmistui joulun aikana. Ja koska neule valmistui jo jouluaattona, oli joulupäivänä hyvää aikaa päätellä kaikki langanpätkät.

Tässä vielä kuva kaarrokkeesta, vaikka siinä värit harmillisesti toistuvat vähän huonosti.

Alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty musta-valkoisia sävyjä. Aika erinäköiseksi neule tuli, kun kaarreko on värikkäämpi. Toisaalta värikkäitä ovat vain tuo sipulin keltainen ja krapin oranssi sävy.

Omasta mielestäni onnistunut neule, jota tulen varmaan pitämään runsaasti. Seuraava kirjoneule on myös jo puikoilla. Yritän kutoa näitä kasvivärjättyjä lankoja ennen kuin seuraava värjäyskausi alkaa.

Tiedoksi muille kasvivärjäreille, että Hyötykasviyhdistyksen siemenluettelossa on mukana tänä vuonna ihan uusi värjäyskasvi eli kermesmarja (phytolacca americana). Luettelon mukaan siitä saisi punaista ruskeaa ja ruosteenpunaista väriä. Kasvi on myrkyllinen. Täytyy vähän surffata, josko siitä löytyisi lisää värjäystietoa.

I knit this tunic from Finnish wool called Virtain Villa. Dark gray is the original colour, other yarns are dyed on top of natural white yarn using natural colours. Light brown is dyed with mixture of coreopsis tinctoria and rubia tinctorum. Darker brown is dyed with Parmelia saxatilis. Yellow is dyed using onion skins and the orange is dyed with rubia tinctorum. I am happy with the result.

9 kommenttia:

Leena kirjoitti...

Hieno tunika, kasvivärit sopivat tosi hyvin luonnon harmaan kanssa.

Mäkin luin Hyötykasviyhdistyksen luetteloa ja vähän harmittelin, että olivat laittaneet kermesmarjan värikasveihin, siis saahan siitä tietysti väriä, mutta värin valonkesto on huono:( Ainoat ohjeet, joiden mukaan kesto olisi vähän parempi, on värjätty pelkässä etikkavedessä, ei muuta puretusta ja tosiaan pelkkää etikkaa, ei laimennusta. Tämäkin on vain mitä olen lukenut, ei ole omaa kokemusta.
Näin hyötykasvilaisia ennen joulua ja pyysin heitä hankkimaan japanilaisen indigon (väritatar) siemeniä ja innostuivat asiasta. Saa nähdä saavatko he niitä myöhemmin keväällä myyntiin.

Eija kirjoitti...

Jo onkin kaunis neule :) Tekisi mieli kyllä itsekkin jotain neuloa noista värjäämistäni langoista, mutta minua niin kutittaa tuo villalanka.
Kiitokset tuosta siemenvinkistä:)

möhönasu kirjoitti...

Todella kaunis tunika :)

Anonyymi kirjoitti...

aivan ihana tunika! Harmillisesti minulla on tuo aivan vaiheessa!! Hiljaa ja varmasti etenee, ehkä sitten ensi talveksi :D

AnniP kirjoitti...

Kaunis neule! Värit sopivat siihen mainiosti.

Anonyymi kirjoitti...

Kaunis neuletunika :)

Kaisa kirjoitti...

Voi kuinka valtavan upea tunika!! Tuollainen pitäisi saada itsellekin. Ja KIITOS vielä kerran ihanasta jouluvaihtopaketista!!

Anonyymi kirjoitti...

Olen mykistynyt neuleesi edessä. Toivon sille runsasta käyttöä. Menempä heti lukemaan siemenluetteloa, tuolla se lojuu keittiön pöydällä. Leena tuossa vierellä sanoo, että kermesmarja ei siedä valoa, häntä on uskominen. Mutta on siellä luettelossa varmaan muitakin siemeniä, minä kun en ole koskaan kasvattanut värjäyskasvejä.

Anonyymi kirjoitti...

Kaunis ja ihana:O