lauantai 1. marraskuuta 2008

Haavistot nro 4 ja 51

Itse en osallistu lapaskuuhun, mutta ehdin jo lokakuussa kutoa kahdet Eeva Haaviston Sata kansanomaista kuviokudinmallia -kirjassa olleet lapaset. Ensimmäiset ovat Jalasjärven lapaset, ja malli numero 4. Lapaset on kudottu Virtain Villasta ja huovutettu pesukoneessa. Pohjaväri on tummanharmaa, ja kuviovärinä on käytetty kokenillilla värjättyjä lankoja.


Toiset lapaset on samaisesta kirjasta Kotkan lapaset numero 51. Näissä kuviovärinä on käytetty erilaisia krappijuurella värjättyjä lankoja. Krappiliemi ei ollut "onnistunut", vaan langoista tuli oransseja. Vähän täytyi tumppujen kokoa lyhentää, kun kudoin 3,5 puikoilla, ja noissa Haaviston malleissa on käytetty aika lailla ohuempia puikkoja.

Kudoin tumppuja äitini luona käydessä, ja hän rupesi selaamaan tuota Haaviston kirjaa. Jälleen kerran sain tietää lisää sukuni käsityötaitajista. Äitini toinen mummo oli sotien aikana kutonut runsaasti lapasia myyntiin, ja äiti tunnisti kirjasta useita malleja, joita hänen mummonsa oli aikanaan kutonut, ja joiden koristeelliset kuviot olivat jääneet lapsen mieleen.
Nämä tumput sen sijaan menivät ystävilleni, jotka olen tuntenut opiskeluajoista lähtien. Kuvat ovat huonoja sen vuoksi, että tumput piti pikaisesti kuvata arki-iltana töiden jälkeen kehnossa valossa.

1 kommentti:

upa kirjoitti...

Ihanat lapaset!