lauantai 8. marraskuuta 2008

Värjättyä kuitua ja lankaa

Värjäyskausi luonnonaineilla alkaa tältä vuodelta taas olla ohi. Elokuun myrskyssä kaatuneen omenapuun vihreät lehdet likosivat varmaan puolitoista kuukautta vesiämpärissä. Koska ilmat eivät olleet liian lämpimiä, ei suurta homekerrosta päässyt kertymään. Viikko sitten keittelin tunnin verran lehtiä, siivilöin lehdet pois ja samanaikaispuretuksella värjäsin 100g Virtain Villaa.

Koivunlehdistä tuli selkeä keltainen väri. Väri ei taitu vihreään, vaan on oikeasti keltainen. Ihan mukava väri. Tosin normaalisti ei vihreitä omenapuun lehtiä raaski ottaa. Kaksi vuotta sitten värjäsin keltaisilla lehdillä ja silloin oli lopputulos kellanruskea väri. Sen verran kiirettä on nyt syksyn viikonloppuina ollut, että kellastuneilla koivunlehdillä en ehtinyt värjätä, hyvä kun sain nämä likoamassa olleet lehdet käytettyä.

Viikolla saapui myös Ilun kuituklubin eka paketti. Teemana oli ruskan sävyt, ja kauniita vihreitä Shetlannilampaan villaa, jotka Ilu oli värjännyt. Paketissa oli myös mukava kalevatyylinen 5 säkeinen runo tyyliin "mie lähetän lämpimäiset aivan vasta värjätyiset". Paketti oli kiva, ja mielenkiinnolla jään odottelemaan seuraavaa kuitupakettia. Paketteja alkaa olla varastossa, joten ehkä olisi taas aika rukin ryhtyä jossain vaiheessa myös pyörimään.

Kävin eilen Helsingin kädentaitomessuilla, ja mukaan tarttui 200g alpakan villaa. Onnistuin ostamaan viimeisen pussillisen kuitua. Lisäksi mukaan tarttui vähän lankaa, ryijypohja sekä kinnasneula. Tarkoitus olisi kasvivärjätyistä langoista suunnitella (ja toteuttaa) ryijy, ainakin se ryijyn teko itsessään ei vaikuttanut vaikealta.

2 kommenttia:

Leena kirjoitti...

Mä olen muuten myös huomannut, että jollain kasveilla se pitkään liottaminen vaan parantaa väriä.. ja sitäpaitsi voi sitten värjätä kun ehtii:)

Anonyymi kirjoitti...

No nyt selvisi. Ne olivatkin vihreitä kaatuneen puun lehtiä, minä kun omenapuun lehtiä haravoidessani mietin että näistäkö sinä väriliemen keität. Ihan hyvä väri tuli, kannatti noita lehtiä liottaa.
Piti mennä kiertokautta katsomaan, mitä muuta kommentoitavaa oli. se oli kinnasneula - osaatko sillä tehdä lapaset? Kamalan vaikea taito, mutta olen sitkeä ja vielä minulla on neulalla tehdyt lapaset. Kasvivärjätyistä karstalangoista taitaa tulla kaikkein parhaimmat lapaset.