maanantai 18. huhtikuuta 2011

Alina-mummon aarre ja muita kirjoneulelapasia

Edit: laitoin tämän ensin väärään blogiin, ja kopioidessani tekstiä, osa jäi laittamatta. Nyt ennen ensimmäistä kuvaa oleva teksti on lisätty.

Viime lauantaina pidettiin Hiitolan pitäjäseuran käsityötilaisuus Porissa. Aiheena oli tällä kertaa karjalaiset neulekintaat.Karjalaisilla kintailla tarkoitettiin sellaisia kintaita, joita muistettiin neulotun Karjalassa.

Kuvassa on äitini neulomia kirjoneulelapasia, joista osan hän on neulonut ulkomuistista ja osa malleista on Eeva Haaviston kirjasta 100 kansanomaista kuviokudinmallia. Kaikkia näitä kintaita äitini mummot ovat aikanaan neuloneet Karjalassa. Osa malleista ei ole kirjassa merkitty Karjalaan, mutta samoja kintaita on neulottu eri puolella Suomea.

Toisena vasemmalta olevat lapaset ovat samanlaiset, jotka löytyvät tästä kuvasta vasemmalla olevan äitini kädestä. Kuva on vuodelta 1940, kun nämä sisarukset olivat joutuneet lähtemään evakkoon.
Tätini toi tilaisuuteen hänen Karjalasta kotoisin olleen anoppinsa neulomat lapaset. Niissä on taidokas kirjoneulekuvio. Nimesin nämä Alina-mummon aarteeksi.
Sain lapaset lainaksi, ja yritin parhaani mukaan tehdä lapasista mallikaavion. Jossain vaiheessa täytyy yrittää neuloa nämä lapaset, ja testata kuinka hyvin onnistuin kuvion kopioinnissa.  Mallin alkuperästä ei ole mitään tietoa. Oletteko te nähneet tällaisia lapasia aikaisemmin. Olisi mielenkiintoista kuulla mallin alkuperästä.
  
Itse neuloin tilaisuutta varten Mary Oljen kauneimmat käsityöt kirjassa olleen mallin mukaiset lasten lapaset. Näissä lapasissa oli Itä-Karjalaisille lapasille tyypillinen kierreraita reunassa. Punainen kuvio on nimeltään lemmenlehtiset. Lemmenlehtiset-kuvion yläpuolella on rivi muuttolintusia ja teräosassa on pääskysiä. Nämä eri kuviomallien nimet ovat mukavia, ja yritän kerätä talteen näiden eri kuvioiden nimiä.

Yritin neuloa myös toisia lapasia, mutta nämä ei onnistunut. Kuviomallissa oli enemmän silmukoita, kuin mitä ohjeen mukaan puikoille luotiin. En saanut kuvioita vaihtumaan nätisti, kun malli ei mennyt tasan.Lisäksi kuviomalli on kirjassa väärin päin. Sen huomasin vasta sitten, kun olin jo purkanut tekeleen. Valokuvan kuitenkin otin, vaikka en ollut lopputulokseen tyytyväinen.

 Tässä vielä yksityiskohta kierreraidasta ja muuttolintusrivistä.

Meillä oli oikein mukava tilaisuus kirjoneuleiden parissa.

13 kommenttia:

Kardemumma kirjoitti...

Kirjoneulelapaset on aina niin ihania. Varsinkin kun tietää, mikä työ niissä on. valmistuvat paljon hitaammin kuin yksiväriset tai raitaiset, eikä ihan kaikkien hermot kestä. Kauniit mallit sinulla, mistä langasta ne on kudottu?

Leena kirjoitti...

Ihana kirjoitus!
Mokoma kun en näe juttuasi, sillä montaa asiaa haluaisin kommentoida. No nyt on uusi välilehti.Ensimmäisen kuvan upea rivistö: onko ne kaikki tehty ilman peukalokiilaa? Äitisi ja sisarukset - voi pieniä kotinsa menettäneitä.
Alina mummon aarre sitten. Varsi muistuttaa aika paljon Viron saarien lapasia, mutta sitten selkämyksen kuvio on minusta karjalaistyylinen. Ei Virossa ole tuollaista tavallaan levennettyä hannunvaakunaa ja sitten kämmenpuoli on selvästi vaikeimpien suomalaislapasten näköinen. Todella upea malli. Mitenkähän tuon kuviomallin sinulta saisi. Noissa karjalankintaissa on selvät pohjoisemmat ugrilaiskuviot, obinurgrilaisten malleissa on samaa tunnelmaa. Sitten vielä kuvioiden menemättömyys tasan. Olen oppinut Virossa, ettei kuvion tartte mennä tasan, kun vaan katsoo että kuvion keskikohta (jos se on iso) on keskellä kämmen selkää. Sukissa sama asia, pohkeessa tarttee kuvion olla keskellä. Se tasan menemättömyyden kohta on sitten kummassakin sukassa reiden sisäpuolella ja kintaissa toisella käden sivulla kuin peukalo. Neulon nyt sitä hannunvaakuna/kannuksenpyörä mallia niin, eikä todellakaan ole mitään haittaa kuvion tasan menemättömyydestä.

Kangaskasa kirjoitti...

Kauniita lapasia! Ihana aarre todellakin tuo Alina-mummon lapasten tuoma "perintö".

enkulin käsityöt kirjoitti...

Onpa ihania perinteisiä ja ihania kirjokintaita.

Pia kirjoitti...

Leena, Kiitos kuvioihin liittyvistä arveluistasi. Mukava kuulla, että kuvio voisi olla ihan karjalainen. Kiitos myös tiedosta, ettei kuviomalli ei välttämättä menekään tasan. Jatkossa osaan miettiä kuvion sijoittelua niin, että se onnistuu.

Kaikki nuo samassa kuvassa olevat lapaset on neulottu ilman peukalokiilaa.

Tarkoitukseni on yrittää saada Alina-mummon aarre koostettua pdf-muotoon, jonka jälkeen voin lähettää sen sinulle sähköpostilla.

Leena kirjoitti...

Kiitos Pia.

Päivikki kirjoitti...

Ihania lapasia! Etenki tuo Alina-mummon aarre on niiiin kaunis!! Etkös voisi järjestää siitä Kal-neulontaa sinne meijän Ravelryn suomalaisia perinteitä ryhmään?

Pia kirjoitti...

Päivikki, kunhan saan aikaiseksi ohjeen, niin voidaan toki järjestää KAL-neulonta. Ohjetta ei ole tarkoitus pantata, vaan laittaa kaikille jakoon.

Jii kirjoitti...

Ihania lapasia ja ihana lapsuudenkuva äidistäsi!

Villanne kirjoitti...

Ihania lapasia! :)

enkulin käsityöt kirjoitti...

Ihanaa Pääsiäistä Sinulle ja Rakkaillesi

pirle kirjoitti...

Olipa mukava, lämminhenkinen perinnepostaus! Kiitos, että jaat tietojasi, samoin kiitos Leenalle kommenteista :)

minakaa kirjoitti...

Kyllä on kauniita vanttuita.