lauantai 1. joulukuuta 2007

Värien valintaa

Tässä kesän ja syksyn aikana värjätyt langat, joista rupesin valitsemaan väreja pipoon. Viikolla ei värien valitseminen onnistu, sen verran heikosti nuo värisävyt ja niiden erot toistuvat keinovalossa. Kaadoin lattialle kaksi muovipussillista värjättyjä lankoja, ja ryhdyin valitsemaan värejä.
Lopulta nämä erisävyiset vihreät, jotka toistuvat kovin samanlaisina kuvassa, pääsivät oranssin langan lisäksi malliin.

Tummin vihreistä on tarhakäenkaali, vaalein vihreistä on samettijalka, oranssi on tiikerinkaunosilmä, ja rusehtavan vihreässä ei harmikseni ollut merkintää, että millä se on värjätty. Täytynee katsoa vanhoja värjäyskirjoituksia, jotta tuonkin värjäysaina selviää. Yleensä merkitsen millä värjäys on tehty, mutta näköjään aina joistain unohtuu. Ja hetken päästä ei enää muista millä aineella tuli värjättyä.

Edit: Tarkastelin vanhoja kirjoituksiani värjäyksistä, ja se vihertävän ruskea on värjätty myös samettijaloilla. Sieniä oli keitetty tunti, ja lankaa pidetty liemessä myös pitkään.

I will knit hat for my husband, so first thing is to select the yarns. I put all my dyed yarns to the carpet, and started to select, remebering that the hat must not include too colorful yarns. I selected three gray-brown-greenish yarns and added one orange to have some colour in it. Two of the colours (1st and 2nd from the left are dyed with mushroom paxillus atrotomentosus, the yarn inthe right side is dyed with
procumbent yellow sorrel and the orange yarn is dyed with dyer's coreopsis using soda to make the liquid more alkaline.1 kommentti:

Kangaskasa kirjoitti...

Kyllä on mahtavia värejä sulla! Ihana valikoida mieleisiä. Minä olen parina päivänä värjännyt ulkona pikkupakkasessa sinipuulla, ja olen saanut eri sävyisiä kauniita violetteja. Olen ihastunut ja yllättynyt niiden voimakkuudesta.