maanantai 1. lokakuuta 2012

Kansallispukuja ja käsitöitä

Käsitöitä on tullut tehtyä ahkerasti, mutta blogikirjoittelu ei ole maittanut. Nyt on hyvä hetki jatkaa kirjoittelua, jos vaikka julkaisutahti tästä vähän kohenisi.

Olin lauantaina Karjala-talolla järjestetyssä kansallispukuesittelyssä. Siellä oli lyhyt esitelmä kansallispukujen tyypeistä ja eroavaisuuksista. Nyt tietää koristeellisten äyrämöläispukujen ja Länsi-Suomesta enemmän vaikutteita saaneiden savakkopukujen eroista. Lopuksi oli aivan ihana karjalaisten kansallispukujen muotinäytös. Kaikkien karjalaisten pitäjien puvut esiteltiin, osa alushameita ja sukkanauhoja myöten. Ei voi kuin ihastella sitä suunnatonta käsityöperinnettä, mikä näihin pukuihin sisältyy.

Virallisten pukujen lisäksi esiteltiin karjalaisia kansanpukuja, kuten Aino-puku ja vanha Karjalan-puku, sekä feresejä, sarafaaneja ja sydämenlämmittimiä.

Aivan ihana kavalkadi, valitettavasti oma kamerani ei pystynyt tallentamaan siedettäviä kuvia näistä puvuista.

Mukaani tarttui kuitenkin iki-ihana kansallispukukirja.

Karjala-talolla oli myös Karjalan-liiton käsitöiden teemavuoteen liittyen käsityönäyttely. Tässä muutama kuva näyttelystä.


Tapasin Karjala-talolla myös Turusta kotoisin olevan "Ellisofian", jonka kanssa olemma vaihtaneet sähköposteja karjalaisiin käsitöihin liittyen. Oli mukava tavata myös livenä. Voitin hänen bloginsa arpajaisista myös ihanan lankapaketin kansallispukukankaisen napin höystämänä. Lanka on yksisäikeistä Virtain villaa. Minulla on samanlaista villaa varastossa kasvivärjättynä, joten katsotaan, mitä tästä vyyhdistä saadan aikaiseksi. Suurkiitos paketista!
Seuraavalla kerralla ehkä taas pitkästä aikaa myös käsitöistä.

3 kommenttia:

Leena kirjoitti...

Kiva kun olet taas alkanut kirjoitella omaan blogiisi, vaikka olet sinä aina kommentoinut meidän toisten juttuja, ja se on tuntunut mukavalta.
Katselin juuri kuvakoostetta tuosta näyttelyn esittelykierroksesta. Oma pukunikin (Käkisalmi) siellä näytti olleen ja jäin miettimään sen vyöllisiä, joita minulla ei itselläni ole. Mietin myös päähineitä, monet vanhat rouvat yhä "hyppäsivät tyttönä" kun käyttivät nauhaa. Kritisoinkohan minä nyt vaan sen takia, että "happamia ovat pihlajanmarjat" , enhän päässyt mukaan...

Sari_Suu kirjoitti...

Pia, kansallispukukirja on tosi hieno. Minä sorruin Helena Honka-Hallilan nypläyskirjaan. Sekin on aika hieno, tosin en ole ajatellut sortua nypläykseen, mutta katseltavaa kamaa.
Leena, päähineisiin kiinnitettiin mielestäni nyt positiivisesti huomiota. Itsekin käytin tosi pitkään nauhoja ja kaipa niiden ja muiden tyttösten päähineiden yleinen käyttö johtuu siitä, että me naiset ollaan tarkkoja kampauksistamme:)

Päivikki kirjoitti...

Hyvää joulua!