tiistai 6. maaliskuuta 2012

Hiitolainen kästyökori



Moni blogiani lukenut tietää jo entuudestaan, että olen kiinnostunut karjalaisista käsitöistä. Sukujuureni ovat äitini kautta Hiitolan Nehvolassa, jossa olen useana kesänä vieraillutkin. Käsityöhommissa mopo meinaa helposti karata käsistä, ja niin on käynyt näiden karjalaisten käsitöidenkin kanssa.

Olemme vuoden alusta lähtien esitelleet serkkuni kanssa hiitolaisia käsitöitä Kurkijokelainen -lehdessä kerran kuussa. Olemme esitelleet blogissanikin aikaisemmin olleet erilaiset Hiitola-sukat ja Haapalahti-sukat. Tässä kuussa on vuorossa Hiitola-myssy, jonka ohje löytyy Suomalaisesta myssykirjasta. Myssyn ohjeen on Suomen Kansallismuseossa olevan mallin mukaan toteuttanut Kyllikki Mitronen. Opettelemme myssyntekoa myös perjantaina 9.3. Hiitolan pitäjäseuran käsityöillassa Porissa.

Toistaiseksi olemme esitelleet lehdessä sellaisia käsitöitä, jotka olemme itse toteuttaneet kirjoista löytyneiden ohjeiden mukaan tai kuten Haapalahti-sukkaan ohje on laadittu itse. Toiveemme on, että voisimme esitellä myös sellaisia hiitolaisia käsitöitä, jotka löytyvät kaappien kätköistä, ja joihin ei ole olemassa mitään ohjeita. Jos sinulla on tiedossa käsitöitä, jotka voisivat olla Hiitolasta kotoisin, olisi mukava, jos ottaisit yhteyttä blogini kautta ja katsotaan, kuinka saisimme ne esiteltyä lehdessä. Jos käsityöhön liittyy jokin tarina, mielellämme esittelisimme myös tarinan.

Kävin alkuvuodesta kansallismuseon arkistossa ja arkiston kortistoista löytyi monta mielenkiintoista hiitolaista käsityötä. Joistain käsitöistä löytyi kuvatkin, mutta monesta oli vain maininta. Näitä käsitöitä nyt työstämme eteenpäin, ja saatte blogissakin niistä kuulla lisää myöhemmin.

5 kommenttia:

Päivikki kirjoitti...

Ihanaa!

pirle kirjoitti...

Minulle tulee mieleen Kurkijokelainen ruusukas. Se on peitteissä käytetyn sidoksen nimi ja löytyy ainakin kirjoista Anna Henriksson: Kankaankudonnan oppikirja ja Helvi Pyysalo: Kankaiden sidokset. Ovat aika vanhoja, joten saatat saada kirjastosta tai jostain antikvariaatista.

Kangaskasa kirjoitti...

Kiitos kommentistasi koskien mamman astiakaappia ja kirjottua liinaa. Liina on molemmista päistä samanlainen. En tiedä mitä käspaikka tarkoittaa, joten en osaa vastata tähän kysymykseesi. Tämä jäi askarruttamaan mieltäni, kerro ihmeessä mitä sana tarkoittaa.

margsan kirjoitti...

Ihastuttavia värejä töissäsi!
Olen myös kiinnostunut kasvivärjäyksestä ja jotain kokeilujakin tehdyt.

Tarkku kirjoitti...

Tervehdys!

Olisi mukava kuulla sinusta sekä "hiitolalaisuudestasi" lisää.
Isäni on myös tuosta samasta pitäjästä evakkoon lähtenyt ja tänne satakuntaan sitten kotoutettu pitkällisten kiertojen jälkeen.

Terveisin Tarja Airaksinen, Pori
tarja. airaksinen @ gmail. com (välit pois)