sunnuntai 18. huhtikuuta 2010

Jotain valmistunutta

Selasin Ullan ohjearkistoa, ja sieltä löytyi tämä Tuulian suunnittelema Kide-huivi. Muistin, että lankavarastoni kätköissä saattaisi olla muutama kerä Kid Mohairia, joten voisin neuloa huivin samasta langasta. Ensin neulottiin huivin suorakaiteen muotoinen keskiosa ja lopuksi kudottiin reunapitsit. Huivi oli helppo toteuttaa ja valmistui suht nopeasti. Lankaa kului vähän yli kolme kerää. Oikein mukava huivi, ja lopputulos on seuraavassa kuvassa.


Talven mittaan olen kutonut muutakin, mutta työt on jäänyt kuvaamatta. Minäkin olen kutonut baktus-huivin, se taitaa olla yksi viime talven suosikkineule. Käytin huiviin itsekehräämääni lankaa, sekä raitaväriin varastostani löytynyttä harmaata lankaa. Koska kehräämäni lanka oli vähän ohuempaa, neuloin siitä aina neljä kerrosta ja harmaasta langasta aina kaksi kerrosta. Näin raidoista tuli lähes yhtä leveät. Nyt lämpötilat on ollut jo niin lämpimät, että huivi päässee pian odottamaan syksyä.


Baktuksen seuraksi neuloin baskerin. Mallin löysin Ravelrystä: "La Parisenne Beret". Tässäkin neuloin 4 kerrosta itsekehrätyllä ja 2 kerrosta harmaalla langalla.


Sitten vähän kehruuhistoriaa. Talvilomamatkalla Roomassa opin, että jo muinaiset roomalaiset ovat harrastaneet kehruuta julkisuudessa (=spinning in public). Colosseumin opastauluissa kerrottiin, kuinka naiset ovat tehneet erilaisia töitä samalla, kun he ovat olleet katsomassa gladiaattoritaisteluita. Opastaulussa mainitaan mm. värttinällä kehräys sekä luuneulalla ompelu.


Tästä Colosseumin gladiaattoritaiselujen katsomoa esittävästä maalauksesta en löytänyt yhtään kehrääjää enkä ompelijaa, mutta sen sijaan ruokaa valmistettiin useammankin henkilön toimesta.

6 kommenttia:

pirle kirjoitti...

Herkkää pitsiä, muhevia kehruun neuloksia ja mielenkiintoista historiaa - mukava postaus!

Päivikki kirjoitti...

Kaunista!

Leena kirjoitti...

Onpas huivi ja baskeri kauniit! Hyvä että muinaiset roomalaisnaiset eivät istuneet katsomossa tyhjin käsin. Kiitos kauniista sanoistasi blogissani. Pidetään yhteyttä. Olet yksi niistä, jotka saivat minut rohkaistumaan kehräämiseen.

TuuliS kirjoitti...

Kiitos kommentistasi! Kivoja töitä olet tehnyt!

Pirena kirjoitti...

Ihania neuleita kaikki, varsinkin tuo ylin pitsihuivi, kun tykkään punaisesta.

MINNA kirjoitti...

Kaunis pitsihuivi! Ihana baktus ja siihen sopiva baskeri. Voi, tuon kehräämisen haluaisin kyllä opetella ja jonakin päivänä saada aikaan noin kauniita neuleita itsekehrätystä langasta. WOW! Olet taitava!