lauantai 13. maaliskuuta 2010

Rauta-aikaisia nyörejä ja punoksia

Osallistuin Espoon työväenopiston Nyörejä ja punoksia rautakauden tapaan -kurssille. Ensimmäisellä kerralla käsiteltiin pääasiassa teoriaa siitä, miten nyörejä ja punoksia on käytetty. Lisäksi opimme tekemään kolmen pohjukan iskunyöri, se alla olevassa kuvassa tuo keskempnä oleva nyöri.

Seuraavalla kerralla keskityimme useisiin erilaisiin nyöri- ja punostekniikoihin. Jatkoimme ensin iskunauhan tekemistä, tällä kertaa viiden pohjukan iskunyöriä. Sen tekeminen oli mukavaa, suorastaan meditatiivista, kun rytmiin pääsi sisälle. Viiden pohjukan iskunyöri on yläkuvassa oleva ulommainen nyöri.

Iskunyöreistä siirryimme hitaampiin tekniikoihin. Seuraavaksi kokeilimme kahdeksan loimilangan palmikkoa, joka on alakuvassa. Itselläni oli kurssilla mukana kasvivärjäämiäni kaksisäikeisiä lankoja, jotka olivat aika ohuita. Siinä sai tosissaan keskittyä, että sai pidettyä langat oikeissa paikoissa.

Tämä jälkeen siirryimme ristikkonauhoihin, joita teimme sekä palttina että toimikassidoksisena. Palttinassa lankoja siirrettiin yhden ali, yhden yli -tekniikalla ja toimikkaassa kahden ali, kahden yli -tekniikalla. Tässäkin sai pitää kielen keskellä suuta, että sai liikuteltua lankoja halutulla tavalla. Lisäksi oikeakätisenä tuo vasen käsi tuntui huomattavasti kömpelömmältä kuin oikea käsi. Seuraavassa kuvassa on kahdeksan loimilangan ristikkonauha palttinasidoksella.


Lopuksi vielä 16 loimilangan ristikkonauha toimikassidoksella.


Ei voi kuin hattua nostaa entisajan ihmisille, kun ovat näillä tekniikoilla koristelleet vaatteitaan. Käytetyt langat ovat olleet pääsääntöisesti huomattavasti ohuempia, mitä itse käytin, ja nämäkin tuntuivat olevan kovin haastavia ainakin aloittelijalle. Huono valaistus ole työtä myöskään helpottanut.

5 kommenttia:

pirle kirjoitti...

Kauniita, aidon oloisia esimerkkejä vanhoista tekniikoista - ja vielä itse värjättyjä :)

Leena kirjoitti...

Ihania! Minä opin tekemään noita Kihnulla, mutta kun en tiedä oppimieni suomenkielisiä nimiä, niin en ole varma teinkö samoja. Noiden palttina ja toimikas nyörin suomenkielisen nimen kuulin eräällä karjalaisten kansanpukujen luennolla, se oli peukalointi. Eikös kuulu suussa somalta sanalta.

Pia kirjoitti...

Leena, peukoloiduiksi nauhoiksi noita taisi opettajakin kuvailla. Ainakin se hyvin kuvaa sitä tekniikkaa, kun peukalon avulla nostellaan tai lasketaan lankoja.

TuuliS kirjoitti...

Kiitos viestistäsi, kyllä minä pärjään!

Jokke kirjoitti...

Oikein kauniita värejä, kasvivärjäys olisi kiva kokeilla.