lauantai 23. elokuuta 2008

Tunnelmia värjäripäiviltä

Olin ensimmäistä kertaa mukana Värjärikillan Värjäripäivillä, jotka pidettiin Evolla, josta alla oleva kuva on. Kaunis järvimaisema oli taustana höyryäville värikattiloille. Värjäripäivät kestivät neljä päivää, mutta itse osallistuin vain viikonloppuna olleeseen jäkälävärjäyskurssille. Jonkun verran kuvia sain napattua myös muiden kurssien lopputuotoksista.




Tässä kasvivärjäyksen peruskurssin värjäysantia.


Vuoden 2008 värikasvista nokkosestava saatavaa värikirjoa:



Tässä värikirjoa havuista ja kävyistä:


Sienivärjäyskurssin satoa:


Yhden jäkälävärjäyskurssille osallistujan väriympyrä. Valitettavasti omat sävyni eivät ole aivan yhtä voimakkaat. Värjättävänä oleva lanka vaikuttaa yllättävän paljon väritulokseen.



Seuraavaksi sitten omia värjäystuloksiani. Tässä vasemmalta oikealle:

Hirvenjäkälä (Virtain Villa)
Nahkajäkälä ammoniakissa (Nalle)
Haavankeltajäkälä 2 pv ammoniakissa (Nalle, 2 pientä vyyhtiä)


Vasemmalta oikealle
Paisukarvejäkälä keittomenetelmä (Harmaa Virtain Villa)
"Jorman parta" keittomenetelmä, 1 jälkiväri (Nalle). Tämä "Jorman parta" oli yhden kurssilaisen tuomaa jäkälää, jota kukaan kurssilla ei tuntenut. Kurssilaisen mukaan jäkälä muistutti hänen poikansa Jorman partaa, josta tuo hauska nimi. Myöhemmin jäkälälle saatiin myös lajitunnistus: Ramalina siliquosa


Nämä kaikki ovat värjätty kalliokarpeella keittomenetelmällä.

Pääväri (Virtain Villa)
1. Jälkiväri (Nalle)
2. Jäkiväri (vaalean harmaa Virtain Villa)



Osa vyyhdeistä oli ystäväni kanssa yhteisiä, ja sain oman osuuteni kauniisti kerittynä.

1. Jorman Parta keittomenetelmä (Virtain Villa)
2. Poronjäkälä 12 viikkoa soodassa (Virtain Villa)
3. Poronjäkälä 12 viikkoa ammoniakissa (Virtain Villa)

Vaikka poronjäkälä liemet olivat kauniin syvän viininpunaisia, ei Virtain Villaan niistä jäänyt kummoistakaan väriä. Tuo soodassa ollut vyyhti huuhdottiin heti, ja lähes kaikki värit lähtivät pois. Kaikkien muiden värjäysten annoin kuivua ennen huuhtelua, jotta väri ei lähtisi heti pois.

Oli jännä nähdä, kuinka erilaisia sävyjä loppujen lopuksi jäkälistä saa, sekä se, että kuinka paljon värjättävä lanka vaikuttaa värin lopputulokseen.


Tänä vuonna on tullut värjättyä yli 2 kiloa lankaa, joten pikku hiljaa lankojen olisi syytä päästä puikoille. Muuten alkaa tulla säilytysongelmia. Ja kun on vielä niin paljon värjättävää tänä vuonna: sienet, loput värikasvit kuten tiikerinkaunosilmä, keltakosmoskukka ja samettiruusu, koivunlehdet ja ne monet Tetri-designilta ostetut väriainepussukat. Todennäköisesti osa näistä jää taas ensi kesän iloksi.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Aivan ihania sävyjä olet saanut aikaan.

Anonyymi kirjoitti...

Aivan ihania juttua, olisinkin halunnut olla muuukana...

Mervi - Lukuaikaa etsimässä kirjoitti...

Jäkälillä en ole vielä värjännytkään. Onpa kauniita sävyjä langoissanne ja luonnossa varmasti vielä kauniimmat kuin kuvassa.

Leena kirjoitti...

Tosi kiva, että laitoit kuvia:)
Monia yllätyksiä minulle, esim nokkosesta en ole koskaan saanut kuin aikaisin keväällä noin vihreitä (raudalla), kiva tietää, että se voi toimia myöskin kesällä.
Myös hirvenjäkälä väri on hieno, siitäkin olen saanut vain keltaista sen ainoan kerran kun olen sitä kokeillut. Sehän voi olla aika yleinenkin jäkälä paikoin.
Tarttuiko mihinkään lankaan poronjäkäläpunainen?

Anonyymi kirjoitti...

Miten upeita. Ja ne oranssit ja keltaiset villat vasta sykähdyttivätkin :)

Löysin eilen muuten metsästä jo jotain punaista antavia seitikkejä. Tekisi kuitenkin mieli vähän värjäillä, vaikken sitten itse langoista mitään neuloisikaan.

Onko karstamyllysi oikein sellainen iso puinen kahden pyörivän rullan juttu?

Harakka kirjoitti...

Kyllä onkin kauniita värejä!

  kirjoitti...

Onpas todella kauniita värejä! Olen etsiskellyt tietoa hirvenjäkälästä saatavista väreistä ja postauksestasi se löytyi :) eli voinko kysellä, miten olet värjännyt tuon virtain villan langan, joka on hirvenjäkälällä värjätty oranssiintaittuvaksi punertavaksi langaksi? Minua kiinnostaisi lähinnä, mitä puretetta olet käyttänyt vai onko lankaa puretettu ollenkaan? Mökillämme on runsaasti hirvenjäkälää, joka on alaosastaan värjäytynyt jo kalliota vasten oranssiksi ja siitä tarttuu käsiinkin punertavaa sävyä.

Pia kirjoitti...

Hirvenjäkälällä värjätessä ei puretettu lankaa ollenkaan. Jäkälät ja langat olivat samassa kattilassa kerroksittain.