tiistai 26. elokuuta 2008

Kuituja, värejä ja valmista lankaa

Olen mukana Juulin järjestämässä kuituklubissa. Osallistuin siihen värjäämättömien kuitujen kerhoon.

Tässä on eka, heinäkuun paketti. Sisältönä 200g poutapilvi lankaa 75% kidmohairia ja 25% villaa. Aivan ihanan tuntuista. Vielä ei villalle ole tapahtunut mitään, se on saanut aivan rauhassa mietiskellä, miksi se haluaisi tulla isona.Tämän kuun paketti oli aivan ihana: 80g kashmiria ja 10g raakasilkkiä.Nyt seuraa värillinen osuus. Hankin kesällä karstamyllyn, ja olen toistaiseksi karstaillut suomen lampaan villaa. Nämä on Ashfordin villaväreillä värjättyjä. Saavat mennä ennen kehruuta vielä kertaalleen karstamyllyn läpi, niin tulee mukavampaa kehrättävää. Katsotaan mihin nämä päätyvät talven mittaan.Seuraavassa kuvassa on yksi askel lähemmäs sitä, jonka vuoksi halusin opetella kehräämään. Näin Dyers Garden kirjan kannessa kaksi väristä lankaa, ja ajattelin, että tuollaista pitää itsekin saada. Eikä sitä saa muuta kuin kehräämällä kaksi eriväristä säiettä yhteen. Nyt sitten runsaan vuoden kuluttue siitä, kun päätin opetella kehräämään, olen palannut innoituksen alkulähteelle.

Värjäsin kuvassa olevat suomenlampaan villa samettikukalla. Vasemmalla puolella on n. 70 g ensin värjättyä villaa, josta tuli varsin keltaista. Keltaisuus kyllä laimenee sitten kehrätessä, kun kuitua venytetään. Sen jälkeen lisäsin liemeen vähän kokenillia, ja tuloksena oli oranssi villa samaisesta liemestä. Ja jos lisäisi vielä enemmän kokenillia, saisi sitten punaista.

Tästä on vielä vähän matkaa siihen kaksiväriseen kasvivärjättyyn lankaan, mutta ennen pitkää haavesta tullee totta. Näillekin saa näyttää karstamyllyä vielä uudemman kerran.Ja pikkuhiljaa alkaa jotain värjätyistä langoistakin syntyä. Kuvassa on kokenillilla, krapilla, sinipuulla ja morsingolla värjättyjä lankoja. Tämä oli se otsikossa mainittu valmiiden lankojen osasto :-)Ai niin, Leena kyseli jäkälävärjäykseen liittyen, että tarttuiko poronjäkälän punainen mihinkään lankaan hyvin. Se tarttui hyvin ainakin Novitan Wooliin. En muista, oliko kellään siinä värjäyksessä Nallea tai 7-veljestä lankaa.

2 kommenttia:

AnniP kirjoitti...

Ihania villoja ja värjäyksiä! Harmittaa nyt ihan kun jäi tuo kuituklubi väliin. Odotan innolla keltaoranssia lankaasi :)

Anonyymi kirjoitti...

Oi, miten upeaa! Kateellisena katselen. Viime kesänä kiinnostuin kasvivärjäyksestä. Siis kiinnostuin, mitään sen ihmeempää ei sitten sillä saralla tapahtunutkaan, mutta nuo siun villat ja langat kyllä taas inspiroivat!