sunnuntai 28. lokakuuta 2007

Ruskan sävyjä

Vielä pari vyyhtiä, jotka on värjätty tiikerinkaunosilmällä. Kukat likosivat ämpärissä pari viikkoa, kun on ollut muita kiireitä. Vihdoin ehdin nostaa lämpötilan 70 asteeseen, antaa liota vielä yön yli, ja siilata kukat pois.

Lisäsin liemeen pienen määrän soodaa, ja laitoin langat likoon. Annoin lankojen olla liemessä useita päiviä, ja kävin liikuttelemassa niitä silloin tällöin. Näin sain värit tasoittumaan, ja tarttumaan.
Toinen vyyhti oli alunalla ja viinikivellä esipuretettu luonnonvalkoinen, ja toinen oli samalla puretuksella alunperin kanadanpiiskulla värjätty keltainen, jossa puolestaan oli pohjavärinä sekaseitikkisopasta saatu vaalea beessi.Vasemmanpuolimmainen vyyhdin lopputulos on samanvärinen, kuin aikaisemmin värjäämäni luonnonvaalea vyyhti. Tuo monessa liemessä värjätty lanka on kivan kellanruskea. Ihan hyvä kokeilu, ja olen tyytyväinen, että sain värin paranemaan värjäys värjäykseltä.

Vielä tekisi mieli värjätä tänä vuonna omenapuunlehdillä, mutta lehdet ovat lähes vihreitä ja kiinni puussa. Katsotaan, milloin riittävästi lehtiä on pudonnut, josko sitä vielä värjäisi yhden satsin lankoja ulkona. Sen jälkeen täytyy siirtyä sisävärjäyskauteen= vähemmän haiseviin aineisiin, kuten kokenilliin, sipuliin ja sinipuuhun.

5 kommenttia:

Pia Tuononen kirjoitti...

Ihania värejä!!
Mitä väriä omenapuun lehdillä saa aikaan? Siis vain pudonneita ruskeita lehtiä pataan, meillä niitä mökillä riittää...?:-)

Pia kirjoitti...

Pudonneista omenapuunlehdistä sain viime vuonna suurin piirtein samaa sävyä, kuin tuossa oikeanpuoleisessa vyyhdessä on. Puretin alunalla ja viinikivellä. Lehtiä liotin viikon verran.

Anonyymi kirjoitti...

OI miten ihanan värisiä lankoja!

Anonyymi kirjoitti...

Kauniita kerrassaan. Minulta taisi into lopahtaa tältä vuodelta.. ne loput seitikit likoavat vieläkin soodan kanssa kattilassa. Ja piti kokeilla sitä jalavaakin, mutta ne lehdet on jo kompostissa. Ja oman jalavan lehtiä taas on mahdoton erotella koivun lehtien joukosta.

Eikös joku ole saanut myös keväällä maassa makaavista kielon lehdistä ruskeaa? Niitä olisi tarjolla yllin kyllin.

Anonyymi kirjoitti...

woooooow, thats even better.
greetings from vienna: rita