maanantai 16. huhtikuuta 2007

Kanervan keltaista

Tässä n. 50g vyyhdet valmiina värjäykseen. Ajattelin kokeilla valkoista ja vaaleanharmaata tällä värjäyskerralla.Tässä tämä minun värjäyspisteeni. Kattila on 10 litraa, ja käytän "kiinalaista katukeittiötä" lämmönlähteenä. Liotin kanervia vuorokauden ja keittelin niitä n. tunnin verran.


Tässä kellanruskea liemi. Koska lankoja ei ollut esipuretettu, niin suoritin purettamisen värjäyksen yhteydessä. Pesin langat, laitoin ne väriliemeen, jonka annoin kuumentua n. 60 asteeseen. Lisäsin puretusaineet: alunan (10% langan painosta) ja viinikiven (5% langan painosta). Kuumensin liemen 85 asteiseksi, ja annoin värjäytyä n. tunnin ajan. Jätin langat värjäysliemeen, jossa ne saivat olla yön yli.Huuhtelin jäähtyneet langat, kunnes väriä ei enää lähtenyt. Lisäsin viimeiseen huuhteluveteen etikkaa. Etikan pitäisi estää turkiskuoriaisten langanhimo.

Tässä värjäystulos: harmaasta langasta tuli vaaleanvihreää ja valkoisesta keltaista. Värit ovat luonnossa kirkkaammat.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oliko nuo kaikki langat samaan aikaan kattilassa? Siis, että 10 litran kattilallakin pärjää hyvin?

Pia kirjoitti...

10 litran kattilassa olen yhdellä kertaa värjännyt 150 g lankaa. Yhden vyyhdin koko on 50g, jolloin lanka värjääntyy tasaisemmin. Eli kymmenen litran kattilalla pärjää ihan hyvin, mikäli ei halua yhdellä kertaa tosi isoa määrää samanväristä lankaa. Itse olen vasta aloittelija, joten tämä on enemmän tällaista kokeilua, että mitä väriä mistäkin kasvista tulee. Olen laittanut kaikista värjäyksistäni pienen näytepalan talteen, jotta myöhemmin voin sitten katsoa, että millä aineella haluaa värjätä enemmänkin lankaa.