sunnuntai 31. elokuuta 2014

Matkamuistoja II

Tänäkin vuonna on tullut tehtyä muutamia matkoja Suomessa ja ulkomailla, jossa on päässyt tutustumaan mielenkiintoisiin museoihin ja kokoelmiin.

Keväällä kävin Berliinissä tekniikan museossa. Kuvittelin siellä olevan lähinnä autoja, lentokoneita ja muita konetekniikkaan liittyviä asioita. Yllätys oli suuri, kun siellä oli mukana myös tekstiiliteollisuuteen liittyvä osasto. Tekstit olivat saksaksi, mutta onneksi koulusaksalla pärjäsi. Tässä muutamia kuvia museon annista:

Tietoa erilaisista kuiduista


Kehruulaite
  

 Nauhantekokone

Neulekoneen perusteita

 Reikäkorttiohjelmoitu kirjontakone
Aikaa kului myös muilla osastoilla, mutta tämä oli ehdottomasti kiintoisin.

 Alkukesästä kävimme Naantalin museossa, jossa oli tänään päättynyt Pitsien aikaan -näyttely. Siellä esiteltiin valtava määrä erilaisia pitsityyppejä Suomesta ja ulkomailta.


Naantalin museossa oli tietysti myös tietoa naantalilaisesta sukkaperinteestä ja nämä sukkalestit. Tuon reiättömän päälle pujotettiin märkä pellavasukka, ja rei'itetty lesti laitettiin päälle painoksi. Sen jälkeen sukat laitettiin auringonvaloon kuivumaan ja valkaistumaan.

Museossa oli myös näytillä valkoisten essujen kokoelma.

 Riikassa kävin tutustumassa latvialaisten isoäitien neulomiin lapasiin, sukkiin ja sormikkaisiin. Itselleni hankin yhdet sormikkaat sekä Latviesa CIMDI -kirjan, yli 400 sivua latvialaisia lapasia.


Lankakaupan eteisessä oli kirjoneulekoristeltu hevonen.


Lankakaupan ikkuna oli koristeltu kirjoneulelapasin.
 


 Vaikka Tukholmassa on tullut käytyä monen monta kertaa, on Skansen jäänyt aina väliin. Ei voi kuin ihastella ruotsalaisten taitoa pystyttää museo. Ehdimme käydä vain pienen osan puistosta läpi, kun piti jo kiiruhtaa laivalle.

Tässä vierailulla Skansenin lankakaupassa.
  
 Eräässä tuvassa oli esillä kasvivärjättyjä lankoja.
 

Matkoilla löytyy paljon mielenkiintoisia paikkoja tutustua erilaisiin käsitöihin ja käsityötekniikoihin.

Jos vierailette Kuopiossa, nyt on mahdollisuus käydä tutustumaan Sukupolvien silmukat -kirjan lapasiin, sukkiin ja sormikkaisiin. Ne ovat tiistaista lähtien esillä Taito Itä-Suomen Kuopion toimipisteessä.

2 kommenttia:

Sari_Suu kirjoitti...

Monta mielenkiintoista paikkaa olet kolunnut. Tuo Skanssen täytyy kyllä ottaa ohjelmaan, miksiköhän lähimmät jää aina käymättä?

Päivikki kirjoitti...

Hienoja ja mielenkiintoisia paikkoja, etenkin nuo Latvian ja Naantalin paikat näyttivät mielnkiintoisilta.