sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Matkamuistoja

Matkoilla käydessäni yritän vierailla paikallisissa museoissa, joissa on kerrottu alueen arkipäivän historiaa ja joissa voi tutustua paikallisiin tekstiileihin. Museo toivottavasti sijaitsee jonkun kahvilan lähettyvillä, jolloin matkaseuralaisen ei tarvitse välttämättä poiketa museoon tai voi kiertää museon nopeammassa tahdissa, jos ei ole kiinnostunut katsomaan paikallisia värttinöitä, rukkeja ja käsitöitä.

Tässä kuvia muutamista museoista, joissa on saanut ottaa valokuvia luvan kanssa.

Ensimmäisenä on kuva Kreetalta Rethymnonin luostarin myymälästä, jossa oli myytävänä luostarissa tehtyjä käsitöitä. Siellä oli myytävänä ihania kultakirjailulla koristeltuja liinoja, kynttilöitä, likööriä, ikoneja ja muita käsitöitä. Luostari oli muutenkin mukava paikka, kun oli ensin kävellyt 5 kilometriä ylämäkeen n. 28 asteen lämmössä ja tarjolla oli viileää vettä.

Kävimme myös museossa Historical and Folk Art Museum of Rethymnon. Kuvissa on tyypillistä paikallista kirjontaa, koristellut kangaspuut ja sukkulat sekä vanhoja värttinöitä.


 Krakovassa vierailin Etnografisessa museossa, jossa oli paljon nähtävää useammassa kerroksessa.

Tyynyliinoissa on reikäkirjontaa, ja tyynyn kangas tulee kivasti esiin rei'istä.
Tavallisissa keittiöissä ei ehkä ole ollut näin hienoa koristelua. Kuinka kauan on avolieden koristeet mahtaneet kestää liedestä tulevaa nokea ja savua?

Yksipolkiminen rukki, mahtuu hyvin pieneen tilaan.
Viistorukki ja värttinät seinällä.
Tällaista kinnastekniikkaan en ole aikaisemmin törmännyt. Vasemmalla on muotti, johon laitetaan "loimi", keskellä näytetään, kuinka kinnasta kudotaan, ja oikealla on lopputulos.
Kankaanpainannassa käytettyjä muotteja

Lopuksi vielä muutama kuva Kurkijoella sijaitsevasta museosta: käspaikkoja, rukkeja ja värttinöitä.

 Museossa oli myös paikallisten käsityöläisten töitä myynnissä: komea oljesta tehty pässi ja huovuttamalla tehty mekko.

3 kommenttia:

Kissapiika kirjoitti...

Onpa hauska tapa tehdä kinnasta! Törmäsin blogiisi sattumalta, mutta täällhän on kaikkea mielenkiintoista! Oma blogini odottaa päivitystä, ehkä valmistumisen jälkeen ehdin päivittää (kissapiianoma.blogspot.fi ja muinaistekstiili.blogspot.fi). Hauskaa pääsiäistä!

Merja Haimilahti kirjoitti...

Voi hyvä ihme miten kiinnostava blogi! En ole itse mikään blogin kirjoittaja mutta innokas suomalainen käsityöntekijä joka asuu Norjan Tromssassa. Laitoin kuvan noista joululapsista Pinterestiin.

Terveisin Merja

Päivikki kirjoitti...

Todella mielenkiintoista ja kaunista. Miekin käyn mielelläni museoissa, toiveena on päästä ensi kesänä Pietrin etnografisen museon kansallispukunäyttelyyn.