Kesän värjäyskausi alkaa olla päättynyt ja tässä pieni kooste värjäilyistä. Aikaisemmista vuosista poiketen väripata ei porissut koko aikaa, vaan pikemminkin aika harvoin. Siitä huolimatta tuli aika paljon värjättyä.
Värjäsin ystäväni kanssa pari kattilallista lankaa ja vietimme mukavan lämpimän kesäpäivän terassilla värjäyksiä vahtien. Lopputuloksena oli kuivumassa olevat vyyhdit vaaleanharmaata merinovillaa kokenillilla (etualalla) ja tummanharmaata villaa punapuulla. Näistä tuli oikein kauniit sävyt. Langat puretettiin värjäyksen yhteydessä.
Tässä vielä tuo tummanharmaa lanka punapuulla värjättynä.
Tässä on sitten sekalaisia lankoja edellä mainittujen liemien jälkiväreinä. Vasemmalta oikealle: punapuun jälkiväri I (ohut villalanka), punapuun jälkiväri II (vaaleanharmaa Janne), kokenillin jälkiväri I(valkoinen Janne), kokenillin jälkiväri II (valkoinen Janne).
Jossain vaiheessa värjäsin punasipulin kuorilla. Vasemmalla on ensimmäisestä liemestä tullut oliivinvihreä ja keskellä jälkiliemestä tullut kaunis vaaleanvihreä. Kumpikin lanka on Jannea. Oikealla on kokenillivärjättyä vaaleanharmaata merinovillaa.
Syksymmällä kävin sienimetsässä keräämässä verihelttaseitikkejä. Laitoin pataan lakit ja jalata ja tuloksena oli mukavan sävyiset oranssit langat. Vasemmalla on ensimmäisen liemen värjäystulos. Keskellä on toinen jälkiväri. Kummatkin langat ovat valkoista Jannea. Oikeanpuolimmainen on ensimmäinen jälkiväri ohutta villaa. Olen aina ennen erotellut verihelttaseitikkien lakit ja varret, mutta nyt laitoin ison kassillisen sieniä suoraan väripataan. Jälkivärejä olisi saattanut vielä tulla, mutta lanka alkoi olla vähissä.
Vaikka tiedän, että aronia väri ei välttämättä ole kovin pysyvä, niin kokeilin ensimmäistä kertaa värjätä aronialla. Sävyjä yritin muokata kuvankäsittelyohjelmallakin, mutta oikeata sävyä en onnistunut saamaan. Sävy on tummemman violetti. Vasemmanpuolimmaiset ovat ensimmäisestä väriliemestä ja valkoista Jannea. Oikeanpuolimmainen on jälkiväri ja vaaleanharmaata Jannea. Muistaakseni kaadoin värjäysliemeen mukaan vähän etikkahappoa, jotta värinkestävyys paranisi. Huuhteluvedessä käytin myös etikkaa. Sävyt ovat oikein kauniit, nyt täytyisi vielä tehdä valonkestokoe.
Näiden lisäksi värjäsin japanin indigolla, mutta siitä laitan oman tarinan.
sunnuntai 6. marraskuuta 2011
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
8 kommenttia:
Ihania sävyjä ja värjäyksiä!!! Paljon ehdit kesän aikana kuitenkin värjätä. Kiitos väriterapiasta :O)
Upean upeita värejä! Olet todella paneutunut asiaan. Perinteen vaalijana sinulla ei taida olla vaikeuksia löytää käyttöä kauniille lankavyyhdeillesi :)
Ihania nuo aronia-langat. Raportoithan sitten myös värinkestokokeen tulokset, kun sellaiset teet. Tänä syksynä löytyikin metsästä paljon myös noita verihelttaseitikkejä ja veriseitikkejä. Koskaan ennen en ole niin paljon löytänyt. Minä tosin vaan kuivatin sienet ja ajattelin, josko ensikesänä jaksaisi taas värjäillä.
Tuo harmaa lanka punapuulla värjättynä on suorastaan upeaa!
Kiinnostavia kokeiluja ja hienoja sävyjä! Mitä käytit puretteena? Itse värjäsin kelta- ja punasipulilla ilman puretetta ja toimi ihan hyvin, mutta ymmärtääkseni se on sienillä ja muilla kasveilla värjättäessä tarpeen.
Käytän puretteena 10% alunaa + 5% viinikiveä.
Upeita värisävyjä kaikki! Saa jo odottelemaan ensi kesää...
Voi miten kauniita lankoja oletkaan saanut aikaan. Minua pidättelee se värjäämisessä että pelkään epäonnistuvani ja hyvät langat menee piloille.
Lähetä kommentti