torstai 15. syyskuuta 2011

Alina-mummon lapanen

Keväällä kerroin saaneeni tädiltäni lainaksi hänen anoppinsa aikanaan neuloman lapasen. Lapasesta on kuvia täällä. Väsäsin mallikaavion exceliin ja kesällä kokeilin neuloa lapaset mallikaavion mukaan.Tässä onkin sitten omat lapaseni:


Lankana käytin Wollmeisen merinovillaa, jonka sain Ritvikseltä autokyytipalkaksi, kun keväällä menimme Päivölään neuleretriittiin. Lankojen värit hän oli huolella valinnut karjalaisiin juuriini sopivina. Neuloin lapaset 2,5 mm puikoilla ja kuten kuvasta näkee, ranneosuuteen tein tuplakuvion alkuperäiseen malliin nähden, jottei varsi olisi jäänyt liian lyhyeksi.
Olen oikein tyytyväinen lopputulokseen, kun tuo levennetty Hannunvaakuna näyttää aika lailla alkuperäisen kuvion kaltaiselta. Lapasista tuli kuitenkin auttamattoman pienet. Ne mahtuvat kyllä mainiosti omiin käsiini, mutta esimerkiksi äitini käsiin ne eivät mahdu. Eli 2,5mm puikot ja käyttämäni lanka ei ole sopiva yhdistelmä, jos haluaa "aikuisen" käteen sopivat lapaset.


Jossain vaiheessa pitäisi neuloa toinen pari vaikkapa 3,5 mm puikoilla ja vahvemmasta langasta ja verrata tulisiko niistä esikuvansa mukaiset. Alkuperäiset lapaset olivat suht isot ja selvästi paksummasta langasta neulotut. Näistä tuli kuitenkin juuri sopivat minulle.

Itselleni tärkeintä on kuitenkin, että onnistuin kopioimaan vanhan mallin talteen. En ole koskaan aikaisemmin ottanut neuleesta mallia talteen, mutta yllättävän hyvin se excelin ja sinnikkyyden avulla onnistui.Lapaset ovat myös ensimmäinen kirjoneule, missä en ole muuttanut neuloessani lankojen järjestystä lainkaan. Aikaisemmissa töissäni olen aina ihmetellyt miksi kuvioni eivät näytä ihan siltä mitä mallineuleissa, kun olen vapaamuotoisesti pitänyt lankoja milloin missäkin järjestyksessä ymmärtämättä kuinka suuri vaikutus sillä on lopputulokseen.

Kaukaa lapsuudestani muistan hämärästi huivipäisen Alina-mummon, joka asui aika lähellä omaa mummolaani. Alina oli taitava käsityöntekijä, joka teki innokkaasti mm. neulakintaitaja kehräsi lankaa. Viime kesän Karjalan-matkalla tätini lahjoitti minulle tämän taitavan käsityöntekijän vanhat karstat, jotka ovat nyt vanhojen karjalaisten käsityöaarteideni joukossa (vyyhdinpuut, pyykkilauta ja karstat).

5 kommenttia:

Mammutti kirjoitti...

Kauniit on lapaset!
Hieno homma, tuo vanhan mallin tallentaminen.

MINNA kirjoitti...

Tosi ihanat lapaset!!!

Päivikki kirjoitti...

Noi on kyllä kauniit! Ja vielä niin ihana tarina Alina-mummosta.

Matleena kirjoitti...

Tosi kauniit lapaset! :)

ArualMaria kirjoitti...

Kerrassaan upeat lapaset! Sopivasti yksityiskohtia ja näyttävät!