perjantai 17. joulukuuta 2010

Villatakki mittojen mukaan

Osallistuin vuosi sitten kurssille, jossa opeteltiin neulomaan villapaita mittojen mukaan ylhäältä alas kutoen. Metodi oli nimeltään TTS, eli The Tailored Sweater, jonka Tuulia on kehitellyt. Päätin kutoa ohjeen mukaisesti liivin, johon sain idean loppuvuoden Moda lehdestä. Esikuvassa oli käytetty eri harmaan sävyjä, mutta itse ajattelin tehdä värikkäämmän neuleen.
Kokosin erivärisiä kasvivärjättyjä lankoja, ja sommittelin niistä sitten liiviin raitoja. Sävyliukumat ovat keltaisista sinisten kautta punaisiin. Koska neule tehdään ylhäältä alas ilman saumoja, voi neuleen mallia muokata aika lailla loppuun asti. Ajatuksena oli tosiaan tehdä liivi, mutta päädyinkin lopulta villatakkiin. Eli vähän mittataulukkoon muutosta hihojen pituuden osalta, ja puikot suihkimaan.

Kaula-aukon ja nappilistan neuloin suoraa neuletta, kaksinkertaisesti, jotta niistä tulisi mahdollisimman siistit. Koska villatakissa on värejä ihan yllin kyllin, laitoin napeiksi mahdollisimman neutraalit napit, jotka ovat marinoituneet nappilaatikossa ja muutaman vuosikymmenen. Lankana on Virtain Villa, jota tämänkin jälkeen riittää varastossani vielä runsaasti.
Neuleessa käytetyt väriaineet ylhäältä alaspäin: Koivu, sipulinkuori, samettikukka vaalean harmaalle, kaisla, morsinko, sinipuu, kokenilli vaaleanharmaalle, kokenilli jälkiväri, krappi, lisäksi hihoissa krappi, jonka ph-taisi olla aika lailla erilainen, koska lopputulokseksi tuli selkeä oranssi.

Seuraava neule samalla menetelmällä on jo työn alla. Tällä kertaa teen sen alunperin suunnittelemani liivin.

17 kommenttia:

paivis kirjoitti...

Kaunis ja hyvin istuva neuletakki

Anonyymi kirjoitti...

Ihan samaa mieltä kuin edellinen. Takki istuu hienosti, mutta hienointa ovat kyllä nuo värit!

Ela Zeman kirjoitti...

Beautiful! Congrats.

Leena kirjoitti...

Ei olenkaan hassumpi. Olen myös itse alkanut opetella noita ylhäältä alaspäin tehtäviä malleja virolaisen Annan innoittamana (http://kuduja.blogspot.com/)
Anna tekee tavattoman ohkaisista langoista, mutta tuo sinun takkisi innoittaa tekemään ihan näistä omista värjäyksistä joita joka pakka pursuaa.

Kaisa kirjoitti...

Aivan valtavan upea työ!

enkulin käsityöt kirjoitti...

Uskomattoman kaunis ja hyvänmallinen villatakki. Varmasti lämmin.

MINNA kirjoitti...

WAU!!! Ihan mahtava neuletakki ja istuu tosi hyvin. Tuollaisesta neuleesta minäkin haaveilen, jossa olisi itsevärjätyt langat. Pitäisi vaan opetella TTS!

Jii kirjoitti...

Tosi kauniit värit ja mahtavaa että langat ovat itsevärjättyjä!

Päivikki kirjoitti...

Oooh! Huikean kauniit värit. TTS on ihmeellinen, sillä onnistuu aina!

pirle kirjoitti...

Kaunis värien kirjo - sehän on kuin värjäyspäiväkirja; muistot kulkevat mukana :)

Eija kirjoitti...

On tosi mukava takki:)
Ihan outo juttu mulle tuo tts, mutta enpä juurikaan ole neulonut (moniin vuosiin) enään.

Pirena kirjoitti...

Iloista Joulunaikaa Sinullekin!

Päivi, Lankakomero kirjoitti...

Mukavaa joulunaikaa ja vuoden loppua sinulle!

Nyyti kirjoitti...

Upea neuletakki! Aivan mahtavat värit ja niin ihanan istuva!

Jokke kirjoitti...

Oi, kyllä on kauniisti sommiteltu.

Leena kirjoitti...

Vastasin sinulle blogissani karjaisien kirjokintaiden kysymykseesi. Minua kovasti kiinnostaa, miten tuossa villatakissasi on nostettu hihan silmät.

Pia kirjoitti...

Leena, silmukoita ei ole varsinaisesti lisätty, mutta kummassakin hihapyöriön reunassa joka toisella kerroksella aina lisätään silmukoita, jolloin syntyy kiva hihapyöriö