keskiviikko 29. syyskuuta 2010

Hiitola-sukat

Hiitola-sukat ovat olleet valmiit jo pari viikkoa, mutta en ole ehtinyt niitä kuvata aikaisemmin. Olen lopputulokseen oikein tyytyväinen, kun alkuhankaluuksien jälkeen pääsin vauhtiin.

Ohjeessa kerrottiin kuinka joustinneule kavennetaan kärkeä kohti ja malli pysyy kauniina ihan kärkeen asti.

Sukkien kuvaaminen itse omassa jalassa on vaikeaa, kuten esim. tämä kuva osoittaa. Ja se paljastaa myös, että sukka on aavistuksen iso kantapäästä pieneen jalkaani. Olihan kudottavassa sukassa huikeat 96 silmukkaa, joista osa kavennettiin ennen kantapäätä.


Vaikka vähän lyhensin noita varsien valkoisia kerroksia, sukat ulottuvat minulla lähes polviin saakka.
Nämä sukat ovat tuon joustinkuvion vuoksi erittäin joustavat, ja siten istuvat aika hyvin jalkaan myös pohkeesta. Serkullani on vähän eri mallin mukaan tehdyt Hiitola-sukat, joista ei ole kuvaa. Ne on lyhytvartiset ja niissä on tuon joustimen sijaan pelkkää oikeata neulosta. Siinä sukan kuvio muodostuu kahden rivin mallilla, kun tässä joustinmallissa rivejä on 14.

En ole koskaan kutonut sukkia 2mm puikoilla, mutta hyvinhän siitä selvittiin, kun malli oli mukava. Joskus myöhemmin saatan kutoa ne lyhytvartiset sukat. Ja vähän isommilla puikoilla.

Yksi tädeistäni on innostunut kutomaan niitä lyhytvartisia Hiitola-sukkia, jo useita pareja on tänä syksynä ehtinyt valmistua. Toinenkin tätini ja äitini aikovat kutoa myös Hiitola-sukat. Eli koko suku kutoo tänä syksynä näitä heidän lapsuuspaikkakuntansa nimikkosukkia.

11 kommenttia:

MINNA kirjoitti...

Kauniit sukat Hiitolasta!

Inkeri kirjoitti...

Kauniit sukat.

Päivikki kirjoitti...

Ihanat! Mie tykkään kovasti perinteisistä malleista.

Altocumulus kirjoitti...

Komeat sukat!
Kiitos taas värjäyskommenteista blogissani, värjäsinkin tänään, eikä ollut liemessä mitään vikaa. Päinvastoin kunnon väri tarttui taas!

pirle kirjoitti...

Oikea perinnepari; ja vielä "sukusukat"! Hienoa :)

Matleena kirjoitti...

Upeat sukat houkuttivat minut Perunalaarista tänne! Ja löysinkin paljon muutakin upeaa ja kaunista, taidan jäädä heti vakkariksi. ;)

enkulin käsityöt kirjoitti...

Aivan upeat sukat.

Leena kirjoitti...

Sinä olet päässyt yhteen tavoitteeseesi! Kauniit ne ovat. Tiedätkö noiden sukkien historiasta mitään? Miten ne ovat tulleet pitäjäsukiksi?

Pirena kirjoitti...

Ihanat sukat, tykkään värityksestä.

TuuliS kirjoitti...

Upeat sukat, hieno väri!

KristiinaS kirjoitti...

Nyt vasta muistin tulla katsomaan nämä Hiitolan sukkasi. Hyvinhän ne on onnistuneet ja kaunis lopputulos. Malli on tosiaan joustava ja aika reilun kokoinen.