sunnuntai 23. syyskuuta 2007

Morsinkovärjäystä

Muutama kommentoija oli toivonut ohjetta morsinkovärjäyksestä, ja tässä se vihdoin tulee.

1. Silputaan tuoreet lehdet ämpäriin, ja kaadetaan kiehuvan kuumaa vettä astia täyteen. Kasvit saavat hautua 40m, jonka jälkeen lehdet siivilöidään pois ja kaikki neste puristetaan lehdistä. Siivilöinnin jälkeen liemi on sherryn punaista.


2. Liemeen lisätään pesusoodaa / ammoniakkia, ph pitää saada yli yhdeksään. Tämän jälkeen liuos hapetetaan vispaamalla käsin 15 min. Pinnalle kertyy vaahtoa, joka muuttuu sinertäväksi -> indigon esiaste muuttuu indigoksi.

3. Liemi kaadetaan kattilaan, ja lämpö nostetaan 55 asteeseen. Jos liemi on yli 55 asteista, siihen tulee happea, ja liemen pitää olla nimenomaan hapetonta. Natriumditioniittia laitetaan 25-40g/100g lankaa ja 5 litraa nestettä (ainetta ei saa hengittää, ja kädet tulee suojata hanskoilla, suun suojaksi voi laittaa vaikkapa pyyheliinan, opettaja käytti "happinaamaria"). Sekoitetaan varovasti. Annetaan aineen vaikuttaa puoli tuntia, tai kunnes liemi on muuttunut läpikuultavaksi. Ditioniittilientä ei saa laittaa viemäriin, vaan se täytyy ennen hävittämistä hapettaa.

4. Puhtaatja kosteat langat laitetaan varovasti liemeen, ja annetaan olla 15-20 min. Langoissa ei saa olle kiristäviä pasma- tai haltijalankoja, koska muuten värjäyksestä voi tulla epätasainen. Lientä sekoitetaan muutaman kerran varovasti värjäyksen aikana, mutta varotaan loiskuttamatt, jotta liemi ei hapetu. Langat nostetaan varovasti ylös liemestä esim. vatiin, niin, että vettä ei tippuisi morsinkoliemeen. Langat ovat tässä vaihessa vihertäviä, mutta muuttuvat ilman hapen seurauksena siniseksi. Jos haluaa laittaa langat uudelleen liemeen, annetaan niiden ensin hapettua ilman kanssa 10-15 min, jonka jälkeen ne voidaan laittaa saamaan lisää väriä. Uusi kasto n. 1 min, ja sen jälkeen jälleen hapetus 10-15 min. Kun väri on sopiva, pestään langat, ja laitetaan kuivumaan. Tilkaa etikkaa huuhteluvedessä poistaa liian emäksisyyden.


5. Liemi voidaan uudistaa nostamalla lämpötila takaisin 55 asteeseen, ph kohotetaan taas 9:ään, lisätään ditioniittia ja 15 min. jälkeen voidaan värjätä.


6. Kun väriä ei enää tule, se hapetetaan vispaamalla sitä 10-15 minuuttia, ennen kuin se voidaan hävittää. Samaanaikaan viemäriin kaadetaan runsaasti puhdasta vettä.

Kaunein väri tuli vaaleanharmaaseen lankaan. Lankojen ei tarvitse olla puretettuja, mutta alunapuretus ei haittaa.

Värjäykseen liittyen on tullut muutamia kysymyksiä kommentteihin, joihin vastailen tässä yhteisesti:

Kangaskasa kyseli, että mitä kannattaisi istuttaa syksyllä. Itse istutin viime syksynä sekä tiikerinkaunosilmää, että värisauramoa, mutta kumpikin iti keväällä varsin huonosti. Suosittelen kyllä kevätkylvöjä.

Villapallo kyseli, että mitä aineita voisi värjätä sisällä. Itse olen värjännyt kokenillilla sisällä. Krappi kylmävärjäyksessä menee varmasti myös ihan hyvin. Sinipuun myrkyllisyydestä en tiedä, mutta morsinkoa en värjäisi sisätiloissa, koska siinä käsitellään mm. tuota natriumditioniittia, joka on suht vaarallista ainetta. Esim. lasten kanssa ei sitä kannata käsitellä.

1 kommentti:

muoriska kirjoitti...

Sinipuusta sen verran että itse olen värjännyt sillä sisällä ja ainoa mitä siihen pitää laittaa on se että se liotetaan denaturoidussa spriissä, että irtoaa oikeanlainen värin. Alunalla olen sitten pureuttanut, ja tuleepa tummaa väriä. Sitähän on aikoinaan käytetty kirjoitusmusteenakin.
Kiitos morsingon tiedoista.