lauantai 4. elokuuta 2007

Väriä sipulista

Tässä kuva sipulinkuorilla värjäämistäni langoista. Kaksi ensimmäistä vyyhteä on itse huovutusvillasta kehräämääni. Ensimmäinen vyyhti vasemmalta on tummanharmaa ja toinen luonnonvalkoinen.
Seuraavat kaksi on tuntematonta lampaanvillaa ensimmäinen luonnonvalkoinen ja seuraava vaaleanharmaa. Kaikki neljä vyyhteä on puretettu vahingossa puolella määrällä alunaa ja viinikiveä eli 5% ja 2.5%.

Laitoin liemeen 150g sipulinkuoria, ja tarkoitus oli värjätä nuo neljä ensimmäistä vyyhteä. Viides kerä on Nallea, ja laitettu ikäänkuin jälkivärjäytymään. Väri on voimakkaan oranssi. Puretuksena normaali 10% alunaa ja 5% viinikiveä. Kaksi viimeistä vyyhteä ovat vaalean- ja tummanharmaata Virtain Villalankaa. Värit selkeästi vihreitä. Liemeen jäi vielä selvästi väriä, mutta esipuretetut langat loppuivat. Siitä ehkä vielä saisi pari keltaista vyyhteä. Aikaisemmin olen saanut jälkivärinä hyvinkin keltaista lankaa.

Jännä nähdä tuon puretusaineen määrän ja langanlaadun vaikutus väriin. Samasta liemestä saa monenväristä lankaa.

2 kommenttia:

Liina kirjoitti...

Ihanan syksyisiä värejä, kauniita ovat!

kangaskasa kirjoitti...

Todella mielenkiintoinen postaus! Onpa jännä, kuinka värit vaihtelevat eri puretusaineiden määränkin muututtua, saati sitten langan alkuperäisen värin takia. Todella upeita värejä olet saanut aikaiseksi!!!

Minä olen tällä viikolla käynyt parissa kaupassa katselemassa sipulinkuoria, mutta niin on siistit laarit, ettei ylimääräisiä ole ollut ottaa.