lauantai 11. elokuuta 2007

Nyörinpunontaa

Yhteen pipoon on tarkoitus saada nyöristä tehty kukkanen. Muistin nähneeni Seurasaaren käsityöpäivillä nyörintekoa puisen kiekon avulla. Ajattelin, että teen itselleni pahvisen koekappaleen, ja mietin, että muistaisinko tekniikan ulkoa. Kiekko syntyi helposti, mutta tekniikka tuotti selvästi enemmän ongelmia. Eikun googlaamaan, sieltä yleensä apu löytyy.

Koska en tiennyt tekniikan nimeä, tämä oli vähän hankalampaa. Suomenkielisiä viitteitä en löytänyt, mutta Ihan Itsestä löytyi
termi trolleen wheel, jonka avulla löytyi termi Kumihimo, ja sen avulla löytyi tekniikan alkuasento. Se löytyy vasemmasta yläkulmasta. Eli neljä lankaa laitetaan ristiin kehikon päälle, jolloin syntyy yhteensä kahdeksan lankaa, joita voidaan siirtää. Yhtä lankaa siirretään aina vuorotelleen kolmen langan yli myötäpäivään. Seuraavaksi otetaan se kolmas lanka, jonka yli lanka siirretiin, ja siiretään se taas kolmen langan yli myötäpäivään. Otetaan edellinen lanka, ja siirretään kolmen langan yli. Helppoa, mutta tuntui, että pikkuhiljaa pää meni pyörälle.

Tällaista nyöriä sain aikaiseksi. En tiedä, onko tämä itse asiassa sellaista, jota Suomessa on tehty ilman kehikkoa ja kutsutaan munkinnyöriksi.

Ihan kivalta vaikuttava tekniikka. Puisia pyörylöitä en ole nähnyt missään aikasemmin, pahvikiekko tuntuu olevan ainkin ohuehkosta pahvista tehtynä ihan kertakäyttöinen. Käyttämäni langat olivat liian paksuja, joten tästä nyöristä ei tule pipon koristetta, vaan taidan tehdä sen perinteisesti i-cordina. Mutta oli hauska kokeilla, kuinka ohimennen nähtyyn tekniikkaan löysin riittävästi ohjeita. Tietääkö kukaan mikä tämän tekniikan nimi mahtaa olla suomeksi?

2 kommenttia:

Matroskin kirjoitti...

Blogissasi on kivoja juttuja. Hello Kitty -kassi on aivan ihanainen. Oi kuinka jotkut osaavat!

Anonyymi kirjoitti...

Kirjastossa olen katsellut paksua kovakantista kirjaa nimeltä Kumihimo. Vähintään selaan läpi kaikki uudet käsityö/askartelukirjat, mutta tämän kirjan kohdalla pysäytti tuo huvitusta herättävä nimi. Enpä ole törmännyt suomalaiseen vastineeseen nimelle.