tiistai 28. elokuuta 2007

Violettiin vivahtavaa

Eilen värjäilin ystäväni kanssa ensimmäistä kertaa samettijaloilla. Sieniä oli n. 2.5 kiloa, ja keittelin niitä Leenan ohjeiden mukaisesti. Eli 30 minuuttia niin, että kattila ei kiehu, mutta väri irtoaa sienistä. Liemestä tuli kauniin tumman violettia. Laitoimme kaksi 50g kerää purettamattomaan liemeen, ja annoimme olla n. 15 min. Kuvassa ensimmäinen vyyhti vasemmalta on ko. ensimmäisestä värjäyksestä. Sen jälkeen laitoimme seuraavat 2 50g kerää ja annoimme olla samaiset 15 minuuttia. Tuloksena oli lähes samanvärinen vyyhti.

Koska liemi näytti vielä varsin tummalta, laitoimme taas 2 50g kerää liemeen, ja annoimme olla siinä yön yli. Väri oli jo selvästi ruskeaan vivahtava. Eli ekoista tuli liilaan vivahtavat harmaan, samoin toisista vyyhdeistä ja kolmansista sitten rusehtavat.

Minulla oli Novitan Nallea ja kaverillani Novitan Woolia. Nalleen värit tarttuivat vähän erisävyisinä. Kolmas vyyhti vasemmalta on Nallea ja neljäs vyyhti on Woolia, ekoja Wool keriä minulla ei olekaan, koska ystäväni vei ne jo kotiin, enkä pystynyt ottamaan kuvaa, jossa lankojen sävyero olisi tullut esille.

Laitoin samaiset samettijalat takaisin väriliemeen, ja ajattelin keittää ne uudelleen, ja purettaa joko alunalla tai raudalla. En ole vielä sitä päättänyt, mutta kerron värjäystuloksesta sitten joskus myöhemmin.

Harmillisen paljon violettia sävyä väheni langasta, kun se huuhteli. Etikan vaikutusta ei kokeiltu.

Joka tapauksessa mielenkiintoinen tuttavuus tämä samettijalka, joten kokeiluja on syytä jatkaa. En tiedä, jos laittaisi vielä enemmän sieniä, voimistuisiko tuo violetin sävy.

4 kommenttia:

risulintu kirjoitti...

Kuinka paljon vettä noille 2,5 kilolle sieniä laitoitte? Että peittyy vain?

Huomasin myös värjätessäni miten täysvillainen florica käyttäytyi ihan eritavalla kuin isoveli. Siinä väri hehkuu, mutta isoveli on jotenkin matan oloinen.

Villapallo kirjoitti...

Minulla se lilaan vivahtava sävy tuli niin että todellakin vain suunnilleen kastelin vyyhdin liemeen, en antanut olla kuin korkeinaan minuutin!

Leena kirjoitti...

Mulle tuli siinä ekassa kokeilussa vähän samanlaista vaaleaa violettiin vivahtavaa harmaata, ja lanka tosiaan alkoi harmaantua lisää, kun oli liemessä pidempään, varmaan tuo mitä Villapallo kirjoitti lyhyestä ajasta on tärkeää. Ja ehkä myös lanka vaikuttaa, ja sitten vesikin. Veden määrä kantsii olla niin vähäinen kuin mahdollista, jostain kumman syystä.
Minusta alunaa ei kannata samettijalalla käyttää, ainakaan jälkiliemissä, olen saanut vain harmaata. Vahvasta liemestä tuli kyllä sinertävään vivahtavaa harmaata alunalla; vielä kun keksisi, miten sen sinisen saisi voimakkaammaksi. Entäs jos siinäkin pitäisi olla vain sen minuutin liemssä? Ja varmaan tosi vahva liemi.
Mulla on nyt kuistilla kyllä samettijalkoja, mutta niillä pitää tehdä vihreää huomenna, täytyy lykätä uusia kokeiluja.

Leena kirjoitti...

Pia, poista vapaasti kommenttin.
Tuli vaan yön aikana mieleen, miksi tuosta tuli noin vaalea, että eikös teillä ollut Villapallon kanssa sama lanka, siinä mielessä olisi pitänyt tulla samanlaista, mulla kun on eri lanka, niin se voi vaikuttaa tulokseen. Ja luulen, että Villapallolla oli enemmän sieniä, hän kirjoitti, että iso paperikasillinen, ja luulen että sellainen voisi hyvinkin painaa ainakin 4-6kg ja lankaa hänellä taisi olla 50g kerralla. Siinä voisi olla yksi syy.
Ja sitten vielä, että minä laitoin viimeiseen huuhteluveteen etikkaa, vähän varoen, mutta ei se muuttanut sävyä.