torstai 30. elokuuta 2007

Violetista vihreään

Kiitos Risulintu, Leena, ja Villapallo kommenteista ja vinkeistä samettijalkavärjäilyyn liittyen. Itse laitoin vettä sen verran, että kaikki sienet selvästi peittyivät. Ehkä olisi voinut laittaa hieman vähemmänkin, mutta kun osa sienistä oli kuivattuja, piti varmistaa, että nekin peittyvät veteen laajetessaan.

Jatkoin samettijaloilla värjäystä. Keitin jo keitetyt sienet uudelleen väriliemessä. Tällä kertaa keitin niitä vajaan tunnin, ja annoin kattilan porista ihan kunnolla. Lisäsin sitten alunaa, ja langat. Annoin lankojen olla kuumassa liemessä n. 30 min ja jätin ne sitten jäähtymään liemeen yön yli. Tuloksena on kuvassa keskellä oleva lanka. Eli siitä tuli vihreää. Vasemmanpuoleinen lanka on ensimmäiseltä kerralta oleva violettiin vivahtava harmaa, ja oikeanpuolimmainen on aikaisemmin kesällä värjäämäni tarhakäenkaali. Samettijalkaliemi on vieläkin vahvan väristä, mutta langat loppuivat kesken, mutta ajattelin vielä värjätä samalla liemellä, ja kokeilla rautapuretusta. Mutta ensin tarvitaan lisää lankaa. Hauska nähdä kuinka montaa eri sävyä tulee yksistä ja samoista sienistä.

Sain tänään itselleni Kaarinalta tilaamani langapäättäjän. Pikaisen kokeilun jälkeen se vaikutti ihan näppärältä välineeltä. Toivottavasti tämän avulla päättely tuntuisi mukavammalta puuhalta.

1 kommentti:

Villapallo kirjoitti...

Samettijalkojen kanssa kannattaa kyllä kokeilla rautaa ja myös niin että kun on värjännyt raudalla, lisää vielä kupariakin liemeen ja kokeilee mitä tulee. Minä laitan yleensä niin lopuksi ja hyvin on väriä riittänyt, rauta + kuparilla tulee voimakas väri (vihreä-ruskea) riippuen sienien iästä!