torstai 5. huhtikuuta 2007

Lasinpuhalluskurssi osa IISain viikonloppuna lasinpuhalluskurssi II työt. Kurssi oli jo tammikuussa Fiskarsissa, mutta työt saapuivat vasta nyt. Tällä kurssilla teimme jälleen paperipainon, kuten ykköskurssillakin. Lisäksi puhalsimme pullon. Uusi kokeiluja oli lautanen. Lisäksi kokeilimme "filigraani"-maljakon tekemistä. Eli maljakko, jossa on lasipuikoilla tehtyjä kuvioita. Maljakko on vaalea, jossa on vihreitä raitoja, mutta kuvassa raidat eivät tule kovin hyvin esille.Tässä kuva maljakosta ja pullosta tarkemmin. Maljakko tehtiin niin, että muottiin laitettiin lasipuikkoja, sen jälkeen puhallettiin kuumaa lasimassaa mahdollisimman tiiviisti muottiin, jotta lasipuikot jäävät kiinni kuumaan lasimassaan. Kurssin vetäjä epäili, että emme saisi maksimimäärää lasipuikkoja jäämään kiinni lasimassaan, joten tyydyimme kokeilemaan vähemmillä puikoilla.


Lasilautanen tehtiin pyörittämällä kuumaa lasimassaa puikon päässä mahdollisimman nopeasti. Keskipakovoima (vai onko se nykyisin keskihakuvoima) saa lasimassan leviämään, ja samalla syntyy jänniä kuvioita.Viimeisenä on paperipaino. Se tehdään niin, että kuumaa lasimassaa otetaan uunista, ja sen jälkeen siihen otetaan väriä. Lasia kuumennetaan uudelleen ja erilaisilla työkaluilla kuumaa massa työstetään (nypitään ja pistellään ja kierretään), ja yritetään saada siihen erilaisia kuvioita. Tässä on otettu kahta väriä ja pari kertaa lisämassaa. Painosta tuli jo vähän liiankin iso.

Tässä kakkoskurssin tulokset, ja kolmoskurssi on suunnitteilla.

I participated glass blowing course on January. It took rather long before we got those things we "blew".

5 kommenttia:

Johanna kirjoitti...

Upeita töitä!

Pia kirjoitti...

Kiitos. Pääsääntöisesti kaikkien kurssilla olleiden työt onnistuivat hyvin. Vaikka työt olivat kaikilla samat, niin värivalinnoilla ja puhalluksen "satunnaisuudella" oli yllättävän iso vaikutus siihen, miltä työt lopulta näyttivät.

Mira kirjoitti...

Hienoja töitä! Sulla on kyllä tosi paljon samanlaiset kiinnostuksen kohteet kuin mullakin. Lasinpuhalluskurssi ja tiffanykurssi ovat olleet mielessä jo pitkään mutta en ole löytänyt aikaa niille. Nyt menen kyllä samantien katselemaan kursseja netistä. :)

Kata kirjoitti...

Hei!

Todella jännittävän näköistä puuhaa. Oliko kalliskin tuo kurssi?

Pia kirjoitti...

Kata, kurssi taisi maksaa noin 90€ / henkilö.