lauantai 14. huhtikuuta 2007

Kasvivärjäyskausi on alkanut

Kasvivärjäykskausi on taas alkanut. Kasveista tulee usein aika katku keitettäessä, joten värjäys onnistuu parhaiten ulkona. Tänään silppusin koivun tuohen ja kovan puun välissä olevaa punaista ainetta. Siitä pitäisi saada punaruskeaa väriä. Aikaisemmin en ole kokeillut, joten jännä on nähdä, mitä väriä oikeasti tulee.Palaset saavat liota muutaman päivän, jonka jälkeen lientä kuumennetaan, jotta väriä tulisi liemeen enemmän.Toiseen ämpäriin silppusin kanervan oksia ja kukkia. Jännä ajatus, että tuosta ruskeasta silpusta irtoaisi keltaista väriä lankoihin.Tämä kanervaliemi saa tekeytyä yön yli, ja sen jälkeen sitä keitetään n. tunnin verran. Siilauksen jälkeen voi sitten laittaa esipuretetut langat värjäysliemeen. En ole kokeillut kanervaakaan aikaisemmin, joten on jännä nähdä, että minkä sävyistä keltaista tästä oikein tulee.

I put today birch bark and spings of heather to the buckets. I will keep these couple of days after which I can heat the dye baths and dye yarn in these.

2 kommenttia:

risulintu kirjoitti...

Tämä on todella mielenkiintoista. Yritän haalia jostain vanhaa pataa tai isoa kattilaa, että pääsisin kokeilemaan. Alunaakin on kaapissa (jossain) valmiina.

Pia kirjoitti...

Olen käyttänyt puretuksessa myös apteekista saatavaa viinikiveä. Se kirkastaa värejä.

Olen myös kokeillut laittaa loppuvärjäyksen ajaksi (max 15 min.) rautavihtrilliä, sen avulla sävyt vihertyvät. Muita aineita en ole käyttänyt (tina ja kupari), ne kun on ympäristölle haitallisia aineita.