sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Matkamuistoja

Matkoilla käydessäni yritän vierailla paikallisissa museoissa, joissa on kerrottu alueen arkipäivän historiaa ja joissa voi tutustua paikallisiin tekstiileihin. Museo toivottavasti sijaitsee jonkun kahvilan lähettyvillä, jolloin matkaseuralaisen ei tarvitse välttämättä poiketa museoon tai voi kiertää museon nopeammassa tahdissa, jos ei ole kiinnostunut katsomaan paikallisia värttinöitä, rukkeja ja käsitöitä.

Tässä kuvia muutamista museoista, joissa on saanut ottaa valokuvia luvan kanssa.

Ensimmäisenä on kuva Kreetalta Rethymnonin luostarin myymälästä, jossa oli myytävänä luostarissa tehtyjä käsitöitä. Siellä oli myytävänä ihania kultakirjailulla koristeltuja liinoja, kynttilöitä, likööriä, ikoneja ja muita käsitöitä. Luostari oli muutenkin mukava paikka, kun oli ensin kävellyt 5 kilometriä ylämäkeen n. 28 asteen lämmössä ja tarjolla oli viileää vettä.

Kävimme myös museossa Historical and Folk Art Museum of Rethymnon. Kuvissa on tyypillistä paikallista kirjontaa, koristellut kangaspuut ja sukkulat sekä vanhoja värttinöitä.


 Krakovassa vierailin Etnografisessa museossa, jossa oli paljon nähtävää useammassa kerroksessa.

Tyynyliinoissa on reikäkirjontaa, ja tyynyn kangas tulee kivasti esiin rei'istä.
Tavallisissa keittiöissä ei ehkä ole ollut näin hienoa koristelua. Kuinka kauan on avolieden koristeet mahtaneet kestää liedestä tulevaa nokea ja savua?

Yksipolkiminen rukki, mahtuu hyvin pieneen tilaan.
Viistorukki ja värttinät seinällä.
Tällaista kinnastekniikkaan en ole aikaisemmin törmännyt. Vasemmalla on muotti, johon laitetaan "loimi", keskellä näytetään, kuinka kinnasta kudotaan, ja oikealla on lopputulos.
Kankaanpainannassa käytettyjä muotteja

Lopuksi vielä muutama kuva Kurkijoella sijaitsevasta museosta: käspaikkoja, rukkeja ja värttinöitä.

 Museossa oli myös paikallisten käsityöläisten töitä myynnissä: komea oljesta tehty pässi ja huovuttamalla tehty mekko.

sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Lankaa ja värjäyskirjoja

Sain pari viikkoa sitten Villavaarasta aivan ihanaa lankaa: 2-säikeistä kainuunharmas villalankaa. Mervi lähetti minulla lankaa kiitoksena hänelle lähettämästäni Kurkijoen lapasen ohjeesta.


Lanka on mukavan pehmeän tuntuista. Ensin ajattelin, että voisin värjätä langan, mutta taidan jättää vyyhdin kuitenkin alkuperäisen väriseksi.

Värjäyskirjastoni on kasvanut parilla vanhalla kirjalla.
Sain Leenalta viime kesänä Hilja Kontturin vanhan värjäysvihkosen luonnonväreillä värjäämisestä. Kiitos Leena vielä kerran. Värjäyskauden lähestyessä täytyy käydä vihkonen läpi.

Vasemmanpuoleinen kirja on vuodelta 1905, jossa on Neuwoja kotiwärjäykseen kaswiaineilla. Tämän kirjan sain veljen vaimon siskon perheeltä jo pari vuotta sitten. Heille lähti lahjana kasvivärjätyistä langoista neulottuja lastensukkia.

Tässä kirjassa muistutetaan, että ammeen tai saavin, jossa langat pestään ennen värjäystä, tulee olla rittävän tilava, noin 250 - 300 litraa 10 lankakiloa kohti. Itse tyydyn värjäilemään ja pesemään vähän pienempiä lankaeriä.