keskiviikko 16. toukokuuta 2007

Voikukkaväriä - voi kukkaväriä

Keräsin reilun kattilallisen voikukkia, ja ajattelin kokeilla, millaista väriä tulisi pekistä kukinnoista. Kukkiva voikukkaniitty oli kaunis, ja oli vähän sääli kerätä niitä. Mutta seuraavana päivänä ei kukaan olisi huomannut, että voikukkia oli niityltä kerätty kilon verran.

Kukat laitoin sellaisenaan kattilaan, ja kaadoin vettä päälle. Annoin kiehua tunnin verran ja siilasin kukat pois. Annoin liemen jäähtyä, ja lisäsin alunalla ja viinikivellä esipuretetun langat.


Langat olivat n. tunnin 85-95 asteisessa väriliemessä, jonka jälkeen jaoin liemen kahteen osaan. Toisessa liemessä annoin lagan jäähtyä yön yli. Toiseen osaan laitoin rautavihtrilliä, ja kuumensin 15 minuuttia.

Tuloksena oli kovin vaalean-haaleankeltaista, ja lähes samaa harmaata, kuin vuohenputkella värjätessä. Seuraavalla kerralla täytyy kokeilla lientä, jossa on myös voikukan lehtiä mukana. Toivottavasti siitä tulisi keltaisempaa. Näin harjoitellessa täytyy kokeilla eri kombinaatioilla, jotta löytyisi lopulta ne kasvit, joista tulee mukavimmat värit. Tosin keruuajankohta, vesi, auringonpilkut ja muut taiat saattavat tehdä erikerroilla tehdyistä värjäyksistä erilaisia.

Voi olla, että laitan nämä samaiset vyyhdet toiseenkin liemeen, kun nämä eivät niin silmääni miellyttäneet. Tosin mitä kauemmin aina värejä katselee, niin sitä paremmiksi ne ajan myötä muuttuvat. Ihmeellistä

Ei kommentteja: