sunnuntai 6. toukokuuta 2007

Nykyajan ompeluseurat

Käsitöitä olen tehnyt niin kauan kuin muistan. Jo hyvin pienenä äiti opetti virkkaamaan hiirenhäntää. Kun sain 5-vuotiaana barbinukkeni (olen ikäpolvea, jolla oli vain yksi barbi), virkkasin sille kymmenittäin puolihameita. Valtaosan peruskäsityötaidoistani (kutominen, virkkaus, ompelu, mattojen/poppanan/shaalin kutominen) olen oppinut äidiltäni. Jostain syystä koulun käsityöopetus ei minua saanut koskaan innostumaan.

Minulle käsitöiden teko on ollut aina lähinnä yksinään puuhastelua. Poikkeuksen muodostaa opiskeluaikani, jolloin saatoimme kokoontua jonkun kaverin luo kutomaan, ja viettämään aikaa yhdessä. Joskus kudoimme luennollakin, ja eräs ystäväni vieläkin häpeillen muistelee sitä, kun hänen puikkonsa putosi ja kieri kilisten ison luentosalin portaita alas. Luennon pitäjä poimi puikon, ja palautti sen ystävälleni.


Blogeja lukiessani ryhdyin miettimään, kuinka tietotekniikan vaikutus on ulottunut niinkin yllättävälle alueelle kuin käsityöt, ja kuinka positiivisella tavalla. Vasta viime syksynä havaitsin, että internet on ehtymätön aarreaitta myös käsitöiden saralla. On mukava lukea ja nähdä kuvia muiden tekemistä töistä. Blogien kautta tutustua ihmisiin, jotka ovat myös kiinnostuneita samoista asioista.


Viime syksynä monessa blogissa oli juttua Fifi-huivista ja salomoninsolmuista. Tällä hetkellä baijerilaissukat taitavat olla suurin mielenkiinnon kohteista. Itsekin olen kutonut yhden Fifi-huivin, ja kieltämättä nuo baijerilaissukat kiinnostavat. Ideoita saa netistä enemmän kuin koskaan ehtii toteuttaa. Voi huomata, että muillakin on halu hankkia lankoja, tai muita käsityötarvikkeita, enemmän, kuin ehkä äärellisessä ajassa ehtii käyttää.


Internetin myötä käsityöinnostukseni on ehkä jopa kasvanut, ja se tarjoaa uuden kanavan hankkia tietoa erilaisista käsityötavoista. Ennen tieto kulki suusta suuhun ompeluseuroissa ja ystävältä ystävälle, nykyiset ompeluseurat tapahtuvat blogimaailmassa (ja myös neuletapaamisissa).


Toivottavasti blogimaailmassa säilyy nykyinen lämminhenkinen tunnelma, johon kukin voi ottaa osaa haluamallaan tavalla, nauttien käsillätekemisen ilosta, ilman ulkoa tulevaa painetta.

2 kommenttia:

Kaisa kirjoitti...

Minun suhteeni netillä ja blogeilla on lähes "kohtalokas" vaikutus. Koulussa olin se kaikkein surkein käsityöntekijä, ja vaikka vähinsä olen neuleita ja ompelutöitä ja ristipistoja vuosien varrella tehnytkin, niin en tässä määrin.. Kunnes viime syksynä neuleblogeihin eksyttyäni kolahti.

En usko, että olisin uskaltautunut kokeilemaan niin monta uutta tekniikkaa ja juttua ilman nettiä. Juuri tässä mietin, että aloitin syksyllä kaulahuiveilla ja ponchoilla, nyt puolitosissani suunnittelen baijerilaisia (minulta saa muuten Kaarinan lähettämän ohjeen jos haluat :)...

Pia kirjoitti...

On tosi hienoa, jos netti saa sellaisetkin henkilöt innostumaan käsitöistä, joille koulukäsityöt ovat olleet tuskaa.

Olisi mukava, jos tosiaan saisin sen baijerilaisohjeen. Sen voi laittaa sähköpostiini: pia-riitta.ketola (at)suomi24 (piste) fi.
Laitan sähköpostitietoni myös sinun blogiisi.