perjantai 11. toukokuuta 2007

Kolmeen kertaan kudottu baskeri

Jotkut käsityöt eivät meinaa onnistua sitten millään. Kudoin ensimmäisen kerran tätä baskeria Novitan Tennessee-langasta. Ohje oli kirjastosta lainaamastani "Myssystä sukkiin" -kirjasta. Ensimmäistä versiota kudoin vain n. 5 senttiä, kun huomasin, että siitä tulee liian iso.
Virhe 1: ohje oli villalangalle, ja kudoin sitä puuvillalangasta. Vaikka neuletiheys oli sama, niin puuvillalangassa resori ei mene yhtä paljon kasaan, kuin villalangassa.

Myssy purkuun, ja pienemmät puikot. Ei tullut myssyä pienemmilläkään puikoilla. Siitä oli tulossa liian iso. Huomasin sen taas kudottuani n. 5 cm.
Virhe 2: Olisi pitänyt laskea, että ohjessa oleva 160 silmukkaa ja neuletiheys 22 s / 10cm, tarkoittaa, että päänympärykseksi tulee n. 70 cm. Eihän kellään ole niin isoa päätä.


Seuraavaksi vaihdoin Novitan Nalle-lankaan. Ja sinnikkäästi kudoin ohjeen mukaan. Nyt kudoin loppuun, ja totesin, että baskeri holataa päähäni, eikä päätä jää näkyviin.
Virhe 3: Vieläkään en uskonut, että ihmisen päänympärys ei ole 70 cm. Ihmeen sinnikäs tyyppi.

Koska baskeri oli muuten valmis, niin ajattelin, että en kyllä pura koko myssyä. Ryhdyin purkamaan neuletta väärästä suunnasta. Se onnistui, mutta oli niin hidasta, että en jaksanut purkaa sillä tavalla. Otin sakset, leikkasin resorin puolesta välistä, purin lopun resorin, nostin silmukat puikolle, ja kudoin resorin valmiiksi pienimmillä puikoilla jotka löysin. Ensimmäisellä kerroksella myös vähensin 30 silmukkaa. Näin sain resorista vihdoinkin sopivan kokoinen. Eli oikeasti virhe oli ohjeessa, jossa olisi pitänyt kutoa resori esim. 120 silmukalla, ja lisätä ne 40 silmukkaa resorin jälkeen, jotta saadaan aikaan baskeri myssyn sijaan. Nyt vielä on mietinnän alla, että värjäänkö tuon myssyn vaikkapa vuohenputken vihreäksi.


2 kommenttia:

Kaisa kirjoitti...

Voi miten lohdullista, että muillakin vastustaa... Kuten kellonajasta näkyy, valvon sopimattoman myöhään. Olin laittamassa juuri Kevät-huivia sivuun, kun tajusin, että olin kääntänyt sen kesken puikon ja neulonut puolta huivia... Toinen puoli oli 4 cm lyhyempi... Uskomaton saavutus, toisaalta, ja ihan huomaamattani!!

Ei muuta kuin purkamaan, onneksi mallikerta on yksinkertainen. Nyt olen saanut huivin järjestykseen ja painun pehkuihin.

Mutta baskeristasi tuli tosi hieno!

Pia kirjoitti...

Tekevälle sattuu, ja kun tekee nopeasti, niin toheltaa useammin. Useimmiten ongelmia aiheutta kokoamisvaiheessa se, kun epähuomiossa sauma ei menekään nurjalle puolelle vaan oikealle. Ja se ikävä kokoaminen kestää aina vaan kauemmin, kun pitää ensin purkaa :-)

Sama virhe tapahtuu usein myös ommellessa. On niin tohkeissaan tekemisen kanssa, että perustarkistukset unohtuvat.