perjantai 18. toukokuuta 2007

Uudelleenvärjäyksen mahdollisuus ja tulos

En ollut aivan tyytyväinen voikukan kukinnoista saatuihin väreihin. Ne olivat mielestäni liian vaaleat. Jostain värjäyskirjasta olin lukenut, että koko kasvilla tulisi kellertävämpää.

Siispä tuumasta toimeen. Otin värjätyistä vyyhdeistä talteen pienet pätkä, jotta muistaisin mitä sävyä oli tullut. Kävin keräämässä muovikassillisen voikukanlehtiä. Laitoin ne vanhaan kukintoliemeen, ja keittelin kasveja tunnin verran.

Jäähdytin liemen, ja laitoin kertaalleenvärjätyt langat liemeen. Aluksi värit näyttivätkin kellastuvan. Lopputulos ei ollut kuitenkaan sellainen kuin kuvittelin.

Alemmassa kuvassa on alkuperäiset langat, ja ylemmässä uudelleenvärjätyt. Toinen vyyhdeistä on alunalla puretettu ja toinen rautavihtrillillä. Ilmeisesti tuosta rautavihtrillillä puretetusta langasta irtosi väriä värjäysliemeen, ja kumpikin langoista tuli enemmän tai vähemmän vihertäväksi.

Lessons learnt: Älä laita rautavihtrillillä puretettua lankaa samaan aikaan muiden kanssa värjäysliemeen. Voipi olla, että voikukkakokeilut vielä jatkuvat. Nyt alunapuretteisena ja koko kasvilla.

Värjäys on siitä mukavaa puuhaa, että piharemontin yhteydessä voi sivutoimisesti värjätä.

1 kommentti:

Kaisa kirjoitti...

Vai "sivutoimisesti"... Minä sain SNY:ltäni kaksi pussia Kool Aidia ja kerän valkoista Woolia ja olen koko ajan odottanut, milloin ehtisin keskittyä värjäämiseen! :D Mutta eipä minulla siitä olekaan aiempaa kokemusta.