keskiviikko 26. syyskuuta 2007

Värjäyksen lomassa

Eilen oli taas värjäyskattila tulella. Tällä kertaa kattilassa oli kanadanpiiskun kukinnot. Langoista näyttää tulevan hyvin keltaisia, mutta otan kuvan, kunhan langat ovat kuivuneet. Silloin oikeat värit tulevat paremmin näkyviin.

Kattilan poristessa otin kuvia syksyisestä puutarhasta. Komeamaksaruoho punastuu koko ajan, vielä ei ole täydessä punerruksessa.

Nyt lämpimillä säillä hajuherne jatkaa kukkimistaan. Toivottavasti kovia yöpakkasia ei tule lähiaikoina, sillä nuppuja oli vielä runsaasti. Kuvan horisontti on jokseenkin omalaatuinen, ihan näin kaltevassa paikassa emme asu.
Kohta omenatkin ovat kypsiä, ja saa ryhtyä hillonkeittoon. Tähän asti olen poiminut vain maahanpudonneita, kun nämä syyslajikkeet ovat vielä kovin tiukassa. Kun ne lähtevät puusta helposti, ovat ne sopivan kypsiä.

Tässä muutama valioyksilö, joihin pihlajamarjakoi ei ole onneksi iskenyt. Valitettavan monessa omenassa ei ole oikeastaan mitään syötävää, koi on sen työn suorittanut puolestamme.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heippa,

tänään lähti paketti Kustin matkassa polkemaan. Perjantaiksi perillä, lupasi postin täti. (olen ollut sairaana, siksi jäi viimetippaan!)

Terv. SNY

Outi kirjoitti...

Tänä vuonna on voinut unohtaa omenat, tuholaiset ovat korjanneet sadon :( Ihailen blogissasi värjäyksiäsi, itselläni ei riitä aika eikä into niihin. Mukavaa loppuviikkoa!

risulintu kirjoitti...

Paljonko niitä piiskun kukintoja täytyisi suhteessa lankaa olla?

Oletko muuten koskaan kokeillut ruskeiden jalavan tms. lehtien kanssa? Tein äärimmäisen epäonnistuneen luuranko-lehtikokeilun keittelemällä muutamia lehtiä vähässä vedessä Bioluvilissa ja siitä tuli ihanan tummanpunaruskeaa vettä. Uitin keitoksessa langanpätkää ja se oli kauniin punaruskea, mutta väri lähti täysin huuhtelussa. Johtui varmaan siitä suuresta pesuainemäärästä, mutta mielenkiinto kyllä heräsi tuon jalavanlehden suhteen. Oman pihan jalava on vielä ihan vihreä, mutta mummulassa oli jo keltaisen ruskea. Sinäkö niitä ruskeita omenapuunlehtiä muuten keittelit ja sait ruskeaa?

Nyt täytyy taas mennä hämmentämään sipulinkuorilankaa :)