keskiviikko 19. syyskuuta 2007

I - Ilo


Näyttää siltä, että vanhemmiten aakkosjäjestys ei olekaan niin selvä, vaan I- ja J-kirjaimet jäivät välistä. Tässä kuitenkin I.

Käsitöissä on työn iloa ja tekemisen vapautta. Ei aikatauluja (yleensä), vapaus valita ompeleeko, neulooko, virkkaako, värjääkö lankoja, punooko vai tekeekö lasitöitä.

Ilo löytyy englanninkielisen ohjeen ymmärtämisestä, kauniin neulepinnan syntymisestä, sopivankokoisen vaatteen ompelemisesta. Ilo syntyy myös kauniista langoista, kankaista, kauniista kirjoista ja lehdistä. Uuden oppiminen, osaamisen tunne ja käsillä tekemisen konkretia tuovat myös ilon tunteen.

Ilo syntyy ajatuksesta syksyn pimenevistä illoista, kynttilän valosta, kupillisesta kuumaa teetä ja neuleesta. Vaikka totuus onkin, että kynttilän valossa ei voi kutoa, niin silti tuo ajatus on lämmin ja sykähdyttävä. Kuinka pienistä asiosta oikeasti voi ilo ja arjen onni syntyä.

Ilo syntyy myös vuosisataisesta käsityöperinteestä. Kauniita töitä löytyy museoista ja kirjoista. On innostava ajatus, että käsitöillä on välttämättömyyden lisäksi haluttu luoda kauneutta ympäristöön jo vuosisatojen ajan, mökin mummosta kartanon emäntään. Toisille käsityöt ovat olleet välttämättömyys, toisille joutoajan täyttyöä. Käsitöitä ovat tehneet monet muut jo aikaisemmin, ja pystyn itse olemaan osa tätä vuosisataista ketjua, omalta pieneltä osaltani.

1 kommentti:

Villapallo kirjoitti...

Onko sinulla tietoa onko nuo krappi, kokenilli, sinipuu ja morsinko myrkyllisiä eli jos niillä värjäisi kotikeittiössä niin kuinka varovainen pitäisi olla??