sunnuntai 16. syyskuuta 2007

Morsinkovärjäystä

Eilen morsikovärjäyskurssilla perehdyttiin erilaiseen värjäysmenetelmään, jolla saadaan sininen aine morsingosta. Vaiheita oli runsaasti, jotka ovat muistiinpanoissani. Mikäli joku haluaa, voin myös laittaa tänne blogiin pääpiirteet siitä prosessista.

Viereisessä kuvassa ovat kurssilla värjätyt siniset vyyhdit. Värieroa ei juurikaan näe vyyhdeissä, vaikka osa on dipattu liemeen kerran, ja toiset kaksi kertaa. Vain oikeanpuolimmaisin on selvästi vaaleampi, koska se oli ikäänkuin jälkivärjäys.

Sen sijaan väriero on selkeä vyyhdeissä, jotka on alunperin värjätty pietaryrtillä. Vaikka liemestä ei kovin sinistä enää saanut, vaikutti se huomattavasti aluperin keltaisiin lankoihin. Vasemmanpuolimmainen keltainen on alkuperäinen väri, keskimmäinen on samansävyinen vyyhti dipattuna morsinkoliemeen. Siitä tuli kaunis vihreä. Oikeanpuolimmainen on vaaleanharmaalle vyyhdille värjätty pietaryrtti, joka on sitten dipattu morsinkoliemeen. Alunperin vaaleanharmaa vyyhti oli vähän "sammuneen" värinen vaaleanvihreä, mutta nyt siitä tuli kaunis keväänvihreä vyyhti.

Mielenkiintoinen kurssi jälleen, ja nyt pitäisi olla nämä kasvivärjäyksen perusmenetelmät ainakin teoriatasolla hallussa. Punaisia ja sinisiä värjäysprosesseja saa vielä harjoitella, ennen kuin ne ovat tulleet samalla lailla tutuiksi, kuin tämä peruskeittoprosessi.

3 kommenttia:

Ultsi kirjoitti...

Ihania vihreitä värejä! Minä olin viikonloppuna sienivärjäyskurssilla, hienoja punaisia ja ruskeita värejä hankkimassa.

Kata kirjoitti...

täällä olisi yksi jota kiinnostaisi morsingolla värjäämisen ohjeet..:) Jos niitä jaksat kirjoitella.

muoriska kirjoitti...

kyllä kiitos kaikki värjäysohjeet kiinnostavat!