perjantai 21. syyskuuta 2007

Tiikerinkaunosilmä

Keräsin puoliämpärillistä tiikerinkaunosilmien kukintoja, joilla värjäilin lankaa. Kaadoin 60 asteista vettä tiikerinkaunosilmien päälle, ja annoin hautua yön yli. Siivilöin kukinnot pois, ja laitoin yhden vyyhdin (50g) alunalla ja viinikivellä esipuretettua lankaa liemeen. Annoin sen olla liemessä vuorokauden, jonka jälkeen lisäsin toisen vyyhdin, ikään kuin jälkiväriin. Toinen vyyhti värjäytyi kovin epätasaisesti, vaikka välillä aina sekoittelin. Nostin lopuksi lämpötilan 60 asteeseen, kun ajattelin, että ehkäpä lämpö auttaa värin tasaisemmassa kiinnittymisessä.
Johtopäätös oli oikea, ja vyyhdistä tuli selvästi tasaisemman värinen. Annoin vyyhtien olla vielä liemessä yön yli.

Tuloksena oli ihan kauniit oranssinruskeat langat. Tiikerinkaunosilmää voisi kasvattaa myös ensi vuonna värjäystä varten.

5 kommenttia:

risulintu kirjoitti...

Ooooh :0 Upeaa! Siis onko tuo kasvi perenna tai yksivuotinen? Minulla oli jotain (syys?)kaunosilmää, mutta se on häipynyt kukkapenkistä.

Mitenköhän saisikohan krysanteemin tai kultapallon kukista jotain?

Pia kirjoitti...

Tiikerinkaunosilmä on yksivuotinen kukka. Itse kylvin sitä viime vuonna syyskylvönä, mutta sitä en suosittele. Siemeniä saa mm. hyötykasviyhdistyksestä.

En tiedä saako krysantteemista / kultapallosta muuta kuin kellanvihreää, mutta kannattaa kokeilla. Aina voi värjätä päälle :-)

Ultsi kirjoitti...

Upeat värit! Täytyy laittaa ensi kesän siemenlistaan.

Kangaskasa kirjoitti...

Todella kaunis väritys!

Onko jotain kasveja, joita kannattaisi nyt syksyllä jo laittaa kasvamaan ensi kevättä/kesää varten värjäyksiä ajatellen?

Risuliisa kirjoitti...

kaunis malli! oletko tehnyt siitä suomenkielistä käännöstä...