lauantai 29. maaliskuuta 2014

Villan tie neuleeksi

Perjantaina aamuvarhaisella lähti Hiitolan Pitäjäseuran naistoimikunnan väkeä Helsinkiin Karjala-talolle. Oli aika "sisustaa" Karjala-talon vitriini vuodeksi eteenpäin. Keski-Suomen piirin näyttely purettiin, ja tilalle laitettaisiin Hiitolan Pitäjäseuran näyttely. Itse luikahdin töistä puolen päivän aikaan mukaan näyttelyn pystytyshommiin.

Näyttelymme teema oli villan tie neuleeksi. Mukana oli runsaasti äitini neulomia lapasia ja sukkia, Raili Palokosken neulakintaita sekä muita neuleita.

Vitriinissä on kolme mallinukkea, jotka on puettu eri tavoilla. Näiden mallinukkien sijoittelu vitriinin on haastavaa, koska vitriini on varsin ahdas. Kun asettelimme keskimmäistä mallinukkea, onnistuin poistumaan vitriinistä ainoastaan ryömimällä ulos mallinuken jalkojen välistä.

Ensimmäisellä mallinukella on vanha essu ja neulomani villapaita. Lisäksi käsissään pari Hiitola sukkaa ja sukan varren kuvion mallin mukaan neulottu myssy.


Keskimmäisellä mallinukella on päällään Vanha-Karjala puku ja vasemmanpuolimmaisella nukella on päällään vanha essu, toisessa kädessä parit valmiit sukat sekä toisessa kädessä työn alla oleva neule. Lattialla on runsaasti neulakintaita, erilaisia sukkia, lankakeriä sekä lankavyyhtejä.


Seinälle ripustettiin runsaasti lapasia ja mukaan saatiin mahtumaan myös rukki.

Pienelle pöydälle asetimme vanhat keritsimet, karstat sekä muutaman villalepereen. Ja tottahan mukaan piti saada myös lammas, joka makoilee pöydän alla villapedillä.

Mukaan oli varattu myös värjäyskattila, mutta sitä emme enää mahduttaneet mukaan, tavaraa oli riittävästi ilman kattilaakin. Tässä vielä yleiskuva vitriinistä. Käykääpä vilkaisemassa, jos käytte Karjala-talolla. Näyttely on pystyssä noin vuoden verran.4 kommenttia:

Ellisofia kirjoitti...

Hienosti olette saaneet mahtumaan, noita neuleita on käytävä kurkkaamassa ihan lasin takaa.

Päivikki kirjoitti...

Oi, miten ihana näyttely. Olisi kiva käydä katsomassa.

Leena kirjoitti...

Mikä on tuo sininen kirjailulta tilkkutyöltä näyttävä kangas taustalla?

Pia kirjoitti...

Tuo sinininen tilkkutyö on vakiotyö tuolla Karjala-talon vitriinissä. Siinä taitaa olla kaikkien pitäjien osalta oma tilkku.