sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Haapsalu huiveja

Ostin jo monta vuotta sitten Virossa käydessäni Haapsalu sall huivikirjan, jota olen aina silloin tällöin selannut, ja ihastellut siitä löytyviä ihania Haapsalun huiveja. Vuonna 2011 ostin Helsingin kaapelitehtaalla pidetyiltä Martin markkinoilta ohuen ohutta lankaa, jota huiveissa käytetään. Kerässä oli noin 60 g lankaa. Alla olevassa kuvassa on vertailulankana ohut sukkalanka, jossa puikkokoko suositus on 2-3 mm.Aloittelinkin huivin neulomista marraskuussa 2011, mutta lanka oli aivan liian ohutta neulottavaksi pimeään aikaan, joten aloitelma jäi kesken. Keväällä 2012 innostuin uudelleen, ja pikku hiljaa huivi eteni. Yhden kuviokerran neulominen kesti aina noin tunnin. Kuviokertoja huivissa on noin 40, joten keskusosan neulominen kesti yli 40 tuntia. Reunuksen tein alkuperäisistä ohjeista poikkeavasti, eli poimin silmukat ja neuloin reunuksen suoraan huiviin. Alkuperäisen ohjeen mukaan reunat neulotaan kahtena kappaleena ja ommellaan jälkikäteen huiviin. Nyt pyöröpuikkoaikaan on paljon helpompaa kuin ennen.

Ja huivi on todella ohut, ja se menee sormuksen läpi, kuten Haapsalu huiven kuuluukin. Kuvio on nimeltään varesejalakiri.Innostuin neulomaan toisenkin huivin, siihen tilasin langan Virosta. Se on väriltään luonnonvaaleaa, ei valkoista, kuten ensimmäinen neulomani huivi. Siinä kuviomallin nimi on vasabakiri.Huivit lahjoitin kahdelle ystävälleni, jonka kanssa juhlistin 30 vuotta kestänyttä ystävyyttä tammikuussa.


Itselleni en vielä ole huivia ehtinyt neuloa, ehkäpä jonain päivänä aloitan taas uuden Haapsalu huivin.

3 kommenttia:

Ellisofia kirjoitti...

Aivan huikean ihana. Onnelliset ystävät:)

Mervi kirjoitti...

Unelmankevyitä, upeita huiveja! Olisin kiinnostunut tuosta aiemmin bloggaamastasi Kurkijoen lapasmallista. Mistä sitä saa? Olen nimittäin juuri saanut tietää kurkijokelaiset esi-isäni 1600-luvun lopusta 1800-luvun loppupuolelle (sieltä siirtyi suku Uukuniemelle). Aiemmin minulla ei tästä Kurkijoki-yhteydestä ollut tietoa.

Päivikki kirjoitti...

Oih! Miten kaunista!! Varmasti mieluiset lahjat!