torstai 11. kesäkuuta 2009

Perinteitä kunnioittaen

Kiitos runsaista ja mukavista feresiin saamistani kommenteista.

Käytin feresiäni ensimmäistä kertaa, kun olimme juhlistamassa serkkuni 60-vuotispäiviä äitini ja tätieni synnyinpaikassa Hiitolassa, Laatokan rannalla. Tässä juhlivaa kansaa feresit päällä Nehvolan kylänraitilla.
Kylä on nykyisin autio, kaikki talot on siirretty pois ja pellot pusikoituneet ja kasvavat heinää. Äitini kotitalostakaan ei ole jäljellä paljon muuta kuin yksi koivu ja navetan kivijalkaa.

Seuraavassa kuvassa olen juhlavasti feresi päällä ja Nokian kontiot jalassa, käärmevaaran vuoksi. Siellä me kahlasimme juhlamekot päällä heinikossa. Toinen serkkuni hommasi täytekakun, jota oli pari päivää onnistunut pitämään jäässä. Sää suosi meitä ja juhlat olivat onnistuneet, eikä vähiten juhlavien pukujen johdosta.

Serkkuni harrastaa myös perinnekäsitöitä, ja opetti minulle matkan aikana neulakinnastekniikkaa. Ilmeisesti tämä opettelemani tekniikan malli on ns. venäläinen neulakinnastekniikka. Oli siinä alussa ihmettelemistä, että mistä se lanka oikein pitää viedä läpi ja miten monta lankaa tässä täytyy laskea. Tuntui, että lankana käyttämäni huopanen hikosi käsissäni kuin pannulappu konsanaan kansakoulun käsitöissä kutomista opetellessa.


Feresin kanssa käyttämääni huivia en ole vielä kuvannut. Olen kutonut sen itse kehrätystä langasta, ja siitä tuli ihan sattumalta väreiltään feresiin sopiva. Huivista enemmän, kunhan saan sen kuvattua.

6 kommenttia:

pirle kirjoitti...

Sievä on asusi. Oli varmaan mukava kun niin monella oli feresit. Nuo mustat sukkasi ja kenkäsi ovat todella sopivat kokonaisuuteen.

Neulakinnas on alussa haasteellinen, aloitussilmukat ovat hankalia, mutta anna mennä! Itse haaveilen käyttäväni joskus omakehruisia lankoja kintaisiin.

Kaisa kirjoitti...

Oli varmasti tunnelmalliset juhlat!

Minulla on kinnasneuloja ja olen kuvitellut joskus tekniikan opettelevani, mutta en vielä ainakaan... :)

Leena kirjoitti...

Voi miten upeat naiset juhla-asuissaan. Feresi on niin kiva, kun sen saa laittaa ihan oman näköisekseen. Teillä kaikilla on niin kivasti erilaiset asut.
Hyväpä on neulakinnaksen alkusi. Eikö sinulle tullut olenkaan niitä sutturoita, jotka minulla on tallessa ja laitan ne joskus huovutetun pallon sisään.

catariina kirjoitti...

Hienon näköisiä olette fereseissänne, hyvää kesän jatkoa

juuli kirjoitti...

Kivan näköistä neulattua pintaa, äkkiseltään eri näköistä kuin omani. Ehkäpä tekniikoissa on tosiaan eroa myös ulkonäön suhteen.
Pukusi on todella upea, ja odotan jännittyneenä kuvaa huivistasi.

Väkerrystä kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.