torstai 25. kesäkuuta 2009

Lupiinivärjäystä

Värjäyskauden alku on tänä vuonna siirtynyt varsin myöhäiseen vaiheeseen. Mutta nyt kausi on avattu lupiineilla värjäämällä. Käytin värjäyksessä pelkkiä lupiinin kukkia ja lankana on Virtain Villan kolmisäikeinen villalanka. Vasemmanpuoleinen lanka on ensimmäisestä liemestä. Otin langan pois tunnin jälkeen. Keskimmäinen lanka on ensimmäisen liemen jälkiväri, hennon vaalean vihreä, jonka annoin olla liemessä yön yli.

Lisäsin liemeen jo keitetyt kukat + lisää kukkia ja keitin niitä taas tunnin. Siivilöinnin jälkeen laitoin oikeanpuolimmaisen langan, pidin sitä 90 asteessa tunnin ja annoin sitten jäähtyä yön yli liemessä. Siitä tuli parhaimman sävyinen lanka.
Yhteensä tässä on 300g lankaa. 10litran kattilassa ei viitsi 100g enempää kerralla värjätä. Kunpa vain löytyisi iso (kohtuuhintainen) värjäyskattila.

5 kommenttia:

Rina kirjoitti...

Ihania!!!

pirle kirjoitti...

Mukavaa puuhaa; meitä oli "oikeana" juhannusaattona ryhmä innokkaita naisia tutustumassa värjäyksen saloihin. Keräsimme tietoa ja rohkeutta ryhtyä joskus itsekin värjäreiksi; nyt seurasimme osaavampien työskentelyä ja autoimme lankojen huuhtelussa. Lupiineilla oli värjätty tälläkin, tosin koko kasvilla.

Inkeri kirjoitti...

Isoja kattiloita saattaisi löytyä itsepalvelukirpputoreilta. Samoin Fidan lähetystorilta tai Pelastusarmeijan kirppareilta. Näin hiljattain Malmin Pelastusarmeijan kirpparilla teräksisen uudenveroisen kattilan. Hintaa en muista.

Pirena kirjoitti...

Kaunista lankaa tulee lupiinilla. Minä en ole vielä päässyt koko värjäämisen alkuun, mutta ehkä joku kesä sekin tapahtuu.

Leena kirjoitti...

Nyt olet saanut sellaista vihreää, jota itsekkin halajan. Lupiinin kukat ovat nyt tältä kesältä ohi. Harmi. Lähtisin heti värjäämään, jos kukkia vielä löytyisi.