torstai 5. maaliskuuta 2009

Väriä pavuista

Kiitoksia Taran labyrintttiin tulleista runsaista kommenteista. Koska kasvivärjättyä lankaa on kulunut, korvaavaa lankaa voi taas värjätä.

Luin Ravelryn värjäyspalstalta, että mustapavuista on saatu sinertävää ja lilahtavaa lankaa. Värinkestosta ei ole tietoa.

Itse päätin kokeilla minkälaista väriä mustista pavuista saa. Laitoin 500g mustia papuja likoamaan yöksi, ja aamulla liemi oli violetti. Laitoin 100g aluna-ja viinikivipuretettua yksisäikeistä Virtain Villan luonnonvalkoista lankaa liemeen. Annoin olla langan n. 4 päivää liemessä sellaisenaan kuumentamatta. Huuhtelin langan, ja siitä tuli kauniin vaaleansininen lanka. Samanlaista sävyä sain morsinkovärjäyskurssilla morsingosta luonnonvaalealle langalle.
Ja liotuksen jälkeen keitin pavut ja käytin ne ruoanlaittoon :-)

3 kommenttia:

Kaijaleena kirjoitti...

Tämä on nyt ihan uskomaton juttu! Mutta lanka on todella kauniin väristä. Meinaakko testata valonkeston?

risulintu kirjoitti...

Sepäs oli oikeaa hyötyvärjäystä :) Jännää on kyllä nähdä pysyykö väri vaikkei edes kuumennettu.

risulintu kirjoitti...

Olit kommentoinut sormipaisukarveesta blogiini. Kaivelin heti blogista auki omat karvekokemukset ja minä sain tuolla jäkälällä kultaisenruskeaa. Tosin se liemi pääsi kiehumaan. Katso kuvassa etualalla olevaa ruskeaa lankaa: http://blog.risulintu.net/wp-content/uploads/2007/09/ruskeat-langat.jpg

Aika jännää sanoisin, mutta erona voi olla meidän porakaivovesi, joka on kovaa ja rautaista. En muista käytinkö sitä vai sadevettä.