keskiviikko 30. joulukuuta 2009

Vuoden viimeiset

Vuoden viimeiset valmistuneet käsityöt menivät joululahjoiksi. Kudoin anopille Kipakat-kalenterissa olleen kaulurin ohjeella hartialämmittimen. Malli oli kiva, vaikka ensin oli vaikeuksia hahmottaa, että miten nämä kolme eri tahtiin etenevää kuvio-osaa menevät. Äkkiä kuitenkin sitä oppi kaaviot niin, että jokaista kuvio-osuutta pystyi laskemaan erikseen.
Anoppi oli toivonut hartialämmitintä, joten kudoin vain runsaasti pidemmän neuleen mitä ohjeessa oli. Lankana oli viron villa, joten ihoa vasten se ei oikein karheutensa puolesta sopisikaan. Toisen vaatteen päällä pidettäväksi se käy ihan hyvin.


Toinen valmistunut joululahjaneule meni 5-vuotiaalle veljentytölle. Hän sai samanlaisen tunikan kuin pikkusiskonsa. Nyt ei tarvitse enää olla mustis pikkusiskolle.

Pari neuletta on työn alla, mutta eivät valmistu enää tänä vuonna, joten tämä on vuoden viimeinen kirjoitus.


Toivotan kaikille oikein värikästä, runsaskuituista ja neulerikasta uutta vuotta!

keskiviikko 23. joulukuuta 2009

Rauhallista joulua

Toivotan blogin lukijoille tunnelmallista joulunaikaa!

sunnuntai 20. joulukuuta 2009

Retroneliöitä

Tänä syksynä on lapsuuskotiani tyhjennetty, ja siltä löytyi ufo, joka on todella vanha. Löysin pussillisen virkattuja isoäidinneliöitä, yhteensä 130 kpl. Ne on virkattu 70-luvulla ja 80-luvun alussa. Kaikki neliöt oli käsittämättömästi myös pääteltyjä. Minä olen nämä laput virkannut, mutta en muista, että mitä olin ajatellut niistä tehdä. En muista sitäkään, että olenko aina lapun virkattuani heti päätellyt langanpäät. Mikäli näin on ollut, olen ollut selvästi systemaatisempi lapsena.
Kun olin sairaslomalla muutaman päivän, sommittelin näitä palasia ja mietin, että kuinka suuren peiton niistä oikein saisi aikaiseksi. Sellaista värimaailmaa, kuin näissä 70-luvun retrotilkuissa, ei lankalaatikostani löytyisi, joten ajattelin, että peitto saisi syntyä ilman lisäpaloja. Kiinnitin tilkut toisiinsa virkkaamalla. Löysin kerän harmaata Nallea, ja sillä virkkasin palaset yhteen, sekä vielä ulkoreunaan yhden kerroksen pylväitä.

Osa käyttämistäni langoista on nykymittapuun mukaan tosi outoja. Esim. tuossa keskuneliössä on yhdistetty kahta lankaa, jossa toisessa on harmaaseen yhdistettyjä hopeahippuja. Muistaakseni äidilläni oli aikanaan "hieno" juhlamekko tuosta harmaasta langasta. Muitakin jänniä lankoja löytyy joukosta. Valtaosa väreistä on erittäin kirkkaita, joita olen yhdistänyt hyvin ennakkoluulottomasti.

Peitosta tuli suurin sellainen, jolla normaalikokoisen kahden hengen sohvan saa peitettyä. Tämä peitto menee joululahjaksi kummitytölleni.


Tämä on taitanut olla kaikkein vanhin ufo mikä minulla on, enkä oikeastaan ollut siitä tietoinenkaan. Nyt se onneksi on valmis. Aika moni ufo lopulta valmistuu, kunhan antaa riittävästi ajan marinoida.

sunnuntai 13. joulukuuta 2009

Tailored Sweater

Olin viikko sitten Tuulian pitämällä Tailored Sweater kurssilla. Siinä paidan tekemisen idea on, että neule kudotaan ylhäältä alas, omien mittojen mukaan, eikä tarvitse ommella yhtään saumaa. Ja muista ylhäältä alas neuleista poiketen, tässä mallissa on myös istutetut hihat.

Meitä oli yhteensä 10 innokasta oppilasta lauantaina ja toinen kurssi oli sunnutaina, johon osallistui myös 10 oppilasta. Tiedon kurssista löysin Ravelrystä.

Kurssilla aloitimme koeneuleen, jota tehdessä opettelimme tätä tekniikkaa. Lisäksi opimme kuinka luodaan aloitus, joka ei veny, kuinka lyhennetyt kerrokset tehdään niin, että siitä ei jää jälkeä näkyviin, sekä kuinka poimitaan silmukat niin, ettei tulisi reikiä.

Kaiken kaikkiaan siis hyvä kurssi.

Tässä kuvassa on oma neuleeni, josta tuli noin 1-vuotiaan kokoiselle mekko. Mekko on lapsuudenkodista löytämäni ristiäisissäni saamani nallen päällä. Nallevanhus on kärsinyt karvojen kadosta ja takasaumaakin on käsin paikkailtu.

Tässä kuvassa näkyy yksityiskohta tästä hihasta. Eli ihan istutetulta hihalta tämä näyttää.

Kurssilla otimme mitat itsestämme, joten seuraavana työnä olisi paidan tai villatakin kutominen itselle samaisella tekniikalla.

maanantai 7. joulukuuta 2009

Lady kerchief

Ravelryssä olen nähnyt monta kaunista versiota Lady kerchief huivista. Monet niistä on tehty alkuperäisen ohjeen mukaisesti puuvillasta. Itse kuitenkin halusin huivin talvitakin kanssa käytettäväksi, joten päädyin villaan. Lankana minulla on joskus aikaisemmin messuilta ostamani Freedom spirit lanka, joka on mukavan kirjava, mutta kuitenkin sävyiltään rauhalinen.

Ensin lähikuva reunuksesta, joka muodostaa kukkakuvion.

Huivin keskiosa lisäyksineen ja kavennuksineen on pelkkää oikeaa. Tuo keskiosa muistuttaa varmaan monessa blogissa näkynyttä Baktusta.
Malli oli ihan kiva, mutta kävi niin kuin monasti ennenkin: loppuvaiheessa malli rupesi tuntumaan tylsältä. Mutta onneksi silloin huivikin oli jo lähes valmis.


Olin lauantaina Tuulian pitämässä The Tailored Sweater kurssilla, josta vähän myöhemmin lisää, kun olen saanut siellä aloitetun mallineuleen valmiiksi.

keskiviikko 2. joulukuuta 2009

Joulukalenterit

Löysin Ravelryn kautta neulojille tarkoitetun joulukalenterin. Vielä ehtii mainiosti mukaan.

Ilokseni huomasin myös, että Risulinnulla on tänkin vuonna joulukalenteri.

nappi

maanantai 30. marraskuuta 2009

Pientä draamaa

Kiitos edellisessä blogikirjoituksessa esittelemääni huiviini tulleista runsaista kommenteista.

Lasten synttäreillä esiintyy enemmän tai vähemmän pientä draamaa. Näin oli myös veljentyttäreni 2-vuotis syntymäpäivillä. Isosisko 5-v oli kovin mustasukkainen siitä, että pikkusisko sai lahjoja ja huomiota.

Olin kutonut lahjaksi Kotilieden numerossa 21/2009 olleen pulmunen-tunikan. Isosisko olisi halunnut avata paketin, mutta pikkusisko onneksi ehti ensin. Kun paketista tuli esiin neule, muiden ihastellessa sitä, isosisko sanoi "onpa ruma".

Muutamaa päivää myöhemmin samaninen neiti 5-v kyseli, että voisinko kutoa hänelle samanlaisen tunikan kuin neiti 2-v oli saanut. Häenellä kun kuulemma on sopiva violetti paita tunikan alle. Pikkusiskon tunikaa oli kehuttu niin paljon, että isosiskoa harmitti sekin. No, toinen tunika on jo työn alla, ja löytyy pukin pussista.
Tunikan ohje on mukava, kun valmiissa työssä ei ole kuin hihasaumat ommeltavana. Langaksi valitsin Dropsin Karisman. 2-vuotiaan kokoon meni 250g lankaa.

Kotilieden syksyn neuleohjeet ovat muutamana viime vuotena olleet varsin mukavia. Tänäkin vuonna oli muutama ohje, jonka voisi tehdä.

torstai 26. marraskuuta 2009

Ruskan sävyjä

Huivi, jonka aloitin jo kesällä on vihdoin valmistunut. Olihan tämä kudottu jo ajat sitten valmiiksi ja langanpäätkin päätelty, mutta pingottaminen puuttui. Olin innoissani kutonut vähän liian monta riviä, ja huivista tuli aivan valtavan leveä.

Koska malli on leveä ja lyhyt, niin tuota leveyttä ei huomannut ajoissa, kun yritin vain mitata, että huivin korkeus olisi riittävä.

Viikonloppuna ilmaantui aurinko sen verran näkyviin, että pystyi ottamaan muutaman kuvan.

Huivi on malliltaan Ravelryssä oleva Panda Silk DK Fan Shawl . Ohjeesta poiketen olen tehnyt tämän kasvivärjätyistä Virtain Villan langasta. Tässä kuvassa olen yrittänyt jotenkin kietoutua huiviin, joka tosiaan minulle lyhyelle ja pienelle ihmiselle on valtava. Huivi on menossa lahjaksi huomattavasti isokokoisemmalle henkilölle, joten ei tämä huivin koko haittaa kuin valokuvattaessa.
Tässä luettelo siitä, millä värjättyjä lankoja olen huivissa käyttänyt. Puretteena aluna ja viinikivi, jollei muuta mainita
1. Kalliokarve: ei puretetta
2. Sekalaisia kasveja
3. Tiikerinkaunosilmä
4. Sipulin kuoret
5. Tiikerinkaunosilmä
6. Koivunlehdet tummanharmaalle villalle
7. Vuohenputki, sekä päissä vuohenputki puretettu 2% raudalla
8. Lupiini, koko kasvi
9. Nokkonen vaaleanharmaalle langalle, jonka laitoin lopuksi pietaryrttipataan. (Tämä on tuo suora reunakappale, joka näkyy keskimmäisessä kuvassa)


Malli oli sinänsä mukava tehdä, kun siinä kudottiin aina yksi palanen kerrallaan. Huivi eteni ihan huomaamatta. Tavoitteeni oli saada värit osumaan symmetrisesti huiviin. Jonkun verran piti arvioida sitä, että moneenko palaseen mikäkin väri riittää, jotta tämä symmetria säilyisi. Siinä onnistuin lopulta hyvin, ja värit ovat "järjestyksessä". Sikin sokin olevat väritkin olisivat saattaneet olla ihan hauskat.

tiistai 24. marraskuuta 2009

Tilkkutöitä Sellon kirjastossa

Kävin eilen Sellon kirjastossa Espoon Leppävaarassa, ja siellä on parhaillaan hieno tilkkutöiden näyttely. Ensimmäisen kerroksen runonurkassa ja ruotsinkielisten kirjojen osastolla on toinen toistaan hienompia tilkkutöitä nähtävänä seinillä roikkumassa ja vitriineissä. Ehdottomasti käymisen arvoinen näyttely.

16.11.-4.14.2009

Tilkullisten 10-vuotisjuhlanäyttely

VANHAT VARIKSET JA NUORET NAAKAT


Tässä linkki näyttelyjulisteeseen

Tässä linkkejä muutamiin esillä olleisiin tilkkutöihin (tai ainakin hyvin samankaltaisiin):
1. 2. 3.

perjantai 20. marraskuuta 2009

Ensimmäiset kolmisäikeiset

Vaikka käsitöitä on jonkun verran tullut tehtyä, ei harmaa syyssää ole edesauttanut niiden valokuvausta. Harmaan langan kanssa ei tarvitse miettiä saako sävyt kohdalleen, kun se on vaan niin harmaata. Sitä on voinut kuvata vähän hämärämmässäkin valossa

Ostin keväällä Tampereen lammasmarkkinoilta kilon karstattua suomenlampaan villaa, ja vihdoin se on päässyt kehrättäväksi. Olen harjoitellut pitkävetoa, mutta luulen, että olen onnistunut ehkä saamaan puolipitkää vetoa aikaiseksi.

Ensimmäiset vyyhdit on saatu kehrättyä ja kerrattua. Tämä on ensimmäinen kolmisäikeinen lanka, jota olen kehrännyt.
Vielä on runsaasti kehrättävää. Sen verran lankaa on tulossa, että tästä voisi kutoa itselleen vaikkapa liivin tai jopa villapaidan.

Tämä on ihan peruslankaa, lampaalta miedosti tuoksuvaa ja perusharmaata. Luonnossa paljon kivemman näköistä kuin kuvassa.

keskiviikko 18. marraskuuta 2009

Tunnelmia Toscanasta

Eija kyseli kuvia Toscanan matkalta, ja tässä pieni kooste.


Pontremolin vuoristokylä

Seuraavat kaksi kuvaa eivät ole Toscanasta, vaan Unescon perintökohteesta nimeltä Cinque Terre, aivan ihana paikka.




Sitten vierailimme Pisan katedraalissa ja kaltevassa tornissa.
Vierailimme myös Luccan viehättävässä pikkukaupungissa. Kuvan aukiota reunustavat rakennukset on laitettu paikalla aikaisemmin olleen amfiteatterin muotoon.


Castello di Monteriggionissa oli antiikkiliikken ulkopuolella myytävänä ollut rukki.
Näkymä hotellimme ikkunasta Sienassa

Sienan kappeli oli sisältä vaikuttavan näköinen.

Tyypillistä maisemaa Toscanan Chianti-viinialueelta.


Lopuksi vierailimme Firenzessä. Kuvassa on Firenzen katedraalin kupoli.

Näkymä kaupungin yli, kupolista otettuna.
Lopuksi vielä Firenzen kaupunkinäkymä.


Matkalla oli paljon nähtävää ja koettavaa sekä erinomaista italialaista ruokaa. Oikein onnistunut matka.

perjantai 6. marraskuuta 2009

Ryijy viimeistelyä vaille valmis

Ryijyni nimeltä Potagerie on viimeistelyä vaille valmis. Kurssi päättyi runsas viikko sitten, ja tavoitteeni oli saada ryijy viimeistelyä vaille valmiiksi ennen viimeistä kurssikertaa. Tavoitteessa en ihan onnistunut, vaan kolme viimeistä nukka riviä tein kurssilla. Ja kaksi nukkaa jäi vielä kotiin tehtäväksi, kun lanka loppui.

Tässä lähikuva käsintehdyn näköisestä nukituksesta. Jotain pisimipiä langanpäitä voisi vielä leikellä, mutta muuten nukitus saa jäädä vähän epätasaiseksi.

Vähän kiirettä ryijyn kanssa tuli, kun lokakuulle osui äitini muutto, sekä kesäloman viimeinen lomaviikko, jonka vietimme Toscanassa. Mutta ahkeroin muutamana viimeisenä päivänä ennen kurssin loppua.

Jokaiselle ryijylle piti keksiä nimi, ja "peltotilkut" nimi muokkaantui lopulta muotoon "Potagerie", eli keittiöpuutarha, jossa on tietty muoto. Ajatuksessa oli lähinnä erilaiset värikasvit, joita voisi kasvattaa muotoon suunnitellussa kasvimaassa.

Ryijyyn on käytetty yhteensä 22 eri värisävyä kasvivärjättyjä lankoja, joita sainkin kulutettua ihan mukavasti. Jokaisessa nukassa on neljä lankaa ja nukituksessa käytin 3 cm nukkalastaa. Ryijyn koko on noin 50 * 50 cm, eli kyseessä on pieni miniryijy.

Päättelyt vielä puuttuvat, sekä nukkien tasaaminen. Lisäksi kurssilla kehoitettiin laittamaan ryijyn taakse tiedot suunnittelijasta, tekijästä, ryijyn nimi sekä tekopaikka.

Kurssi oli mukava, ja voi olla, että joskus vielä teen toisenkin ryijyn. Mitään kiireisen ihmisen hommaa tämä ei ole, vaan yllättävän paljon aikaa vie näinkin pienen ryijyn tekeminen.

maanantai 2. marraskuuta 2009

Eveliinit vielä sukkasatoon

Blogitauko venähti pitkäksi, kun lokakuussa oli monen moista muuta puuhaa. Nämä sukkasatoon tulevat Eveliini-sukat valmistuivat jo syyskuussa, mutta niiden kuvaaminen on jäänyt.

Sukkien ohje löytyy viime vuoden Ullasta. Kuva vain sukkien kärjestä, kun sukkia ei ole pingotettu, ja varren kuvaaminen tyhjänä oli mahdotonta. Lankana on juulilta ostettu juulibuugi.


Mallia oli mukava kutoa, yläreunan osalta en tosin osaa sanoa, teinkö jotain väärin, kun tuntuu, että nirkkoja tuli kovin paljon.

Lanka oli ohuempaa kuin ohjeessa, mutta samoin jalkani ovat paljon pienemmät kuin ohjeessa. Eli pienemmillä puikoilla ja ohjetta mukaellen seuraten sain jalkoihini sopivat sukat. Sukat voivat toki vielä mennä joulupukin konttiin, kälylläni on saman kokoiset jalat.

keskiviikko 7. lokakuuta 2009

Ryijysolmuja

Tässä ensimmäiset ryijysolmut ryijyyni. Tekniikka on varsin yksinkertainen, jonka oppii nopeasti. Teen ryijyä perinteisesti vasemmalta oikealle, vaikka tämä blogger haluaakin jostain syystä kääntää tämän vaakasuoran kuvan pystysuoraan. Eli ei kurssilla ole opetettu mitään uutta ryijyntekotekniikkaa.

Jokaisessa solmussa olen käyttänyt neljää lankaa. Kaikissa solmuissa olen käyttänyt vähintään kahta eri värisävyä, joissakin kolmeakin, jotta syntyisi elävä pinta.


Pikku hiljaa ryijy etenee. Nyt kyllä ymmärtää, miksi valmiiden ryijyjen hinta on varsin korkea. Eikä voi kun ihmetellä niitä itämaisten mattojen tekijöitä, jotka ohkasesta langasta tekevät mattoja. Minulla on sentään paksua lankaa ja iso neula, jolla jälkeä kuitenkin syntyy ihan selkeästi.

Ryijyn ansiosta kasvivärjättyjen lankojen laatikkoni tyhjenee mukavasti, mutta ei langoista silti puutetta näytä tulevan.

sunnuntai 4. lokakuuta 2009

Ryijykurssilla

Osallistun Espoon työväenopiston ryijykurssille. Kurssi alkoi syyskuun puolessa välissä ja kestää lokakuun loppuun. Varsinaisen opetuksen lisäksi kurssiin kuuluu erilaisia oheistilaisuuksia ryijyn tiimoilta. Olemme käyneet mm. Design museon ryijynäyttelyssä, joka on jo loppunut. Tiistaina menemme kuuntelemaan Suomen Käsityön Ystävien esitystä ryijyistä Ruusutorpan kouluun.

Ryijykurssilla meillä on tehtävänä suunnitella ja toteuttaa oma ryijy. Kovin isoa ryijyä ei tässä ajassa ehdi tehdä, mutta jotain hahmotelmia olen saanut paperille. Ehkä koko homman vaikein juttu onkin tämä ryijyn suunnittelu. Varsinkin kun tuo piirtämispuoli ei ole vahvoja puoliani.

Oman ryijyni aion toteuttaa kasvivärjätyistä langoista. Joskus aikaisemmin olen jo messuilta ostanut sopivan kokoisen ryijypohjan, joten tarvikkeet ovat valmiina. Seuraavana tehtävänä on opetella sitten varsinainen ryijynukkien teko ja saada ryijy alulle.

sunnuntai 20. syyskuuta 2009

Internationa SIP day 19.9.2009

Eilen vietetiin kansaivälistä kehruu päivää. Helsingin kehruutapaamisissa kävijätkin kokoontuivat kehruun merkeissä. Saimme luvan menneä Leppävaaran Sellon kirjastoon kehräämään. Yhteensä meitä oli viisi kehrääjää paikalla: Sanna, Zeska, Hanna, Rina ja minä. Koska ei tullut kysyttä lupaa kuvan laittamiseen nettiin, niin sumensin vähän kasvoja.

Ihan mukava tilaisuus ja varsin paljon ihmiset tulivat kyselemään kehruusta.
Zeskalla ja Hannalla oli Majacraftit Little Gem matkarukit, jotka mahtuivat tosi pieneen tilaan. Tässä vielä lähikuva Hannan rukista.

Kehräsin Spinspiration kuituklubista keväällä saamaani corridalea, jossa oli ihanat värit.

Innostuin kehräämään ja sain langan jo vyyhditettyä.

Tässä vielä lähikuva langasta. Luonnossa värit ovat vähän voimakkaammat. Etenkin tuo vihreä vaalenee runsaasti kuvattaessa. Aidoimmat värit näkyvät tuossa kuvassa, missä lanka on vielä rullalla.

tiistai 15. syyskuuta 2009

Alkusyksyn värjäyksiä

Värjäyspadat on vielä näin alkusyksystäkin porisseet muutamana päivänä. Tarhapiiskua piti perata kukkapenkistä pois ja päätin värjätä erikseen varsilla ja kukinnoilla. Alla olevassa kuvassa nuo vasemmanpuolimmaiset ovat pelkällä kukinnolla ja keskimmäiset ovat sitten varsilla. Leenan blogista sain vihjeen, että keltainen väri samenee, jos kiehuttaa liikaa. Tästä viisastuneena pidin lämpötilan n. 90 asteessa, enkä päästänyt kukintoja kiehumaan. Tuloksena oli kaunis keltainen, joka on paljon kauniimpi luonnossa. Myöskään varsista tullutta väriä ei kamera osannut toistaa. Tuloksena oli oliivinvihreä lanka, vaikka kuvassa se näyttääkin enemmän beessiltä.

Oikeanpuolimmaiset langat on värjätty piparmintulla. Ravelryn kasvivärjäyspalstalla oli saatu kaunista tummanruskeaa alunalla purettaen, mutta oma lankani imaisi vain haalean beessin sävyn. Ehkä piparminttua olisi pitänyt olla enemmän, tai sitten värjäystulos olisi parempi aikaisemmin kesällä. Saa nähdä, meneekö lanka uudelleen pataan.


Tiikerinkaunosilmätkin alkoivat vihdoin kukkia. Kokeilin muutamaa eri värjäystapaa. Kaadoin ensin kuumaa vettä kukintojen päälle ja annoin hautua yön yli. Siivilöin kukinnot ja laitoin vähän kidesoodaa. Lisäsin esipuretetut langat ja annoin olla vuorokauden. Sitten kuumensin lämpötilan n. 70 asteeseen ja annoin lankojen jäähtyä. Tuloksena olivat nuo vasemmapuolimmaiset langat.

Seuraavaksi laitoin kukinnot takaisin kattilaan ja kuumensin lämpötilan 70 asteeseen. Annoin jäähtyä yön yli. Laitoin vyyhdin lankaa ja kuumensin 70 asteeseen. Tuloksena oli vyyhti, joka on toinen oikealta. Yllättäen tämä "jälkivärjätty" vyyhti sai lähes punaisen värin.

Lopuksi laitoin kukinnot vielä pussiin ja pussin sekä langan kattilaan ja nostin lämpötilan taas 70 asteeseen ja annoin jäähtyä yön yli. Vieläkin irtosi väriä tuon oikeanpuolimmaisen vyyhdin verran. Lämpötilan olen aina nostanut tuohon 70 asteeseen. En tiedä onko se turhaa, mutta ainakin krapin kohdalla punaiset sävyt muuttuvat ruskeammiksi, jos lämpötila on liian korkea. Olen noudattanut tuota samaista lämpötilaa tiikerinkaunosilmien kanssa, vaikka minulla ei ole mitään tietoa, onko tuo väriä antava aine edes sama.
Tiikerinkaunosilmiä on lämpöisten kelien jatkuttua tullut valtavasti lisää. Tälläkin hetkellä minulla on kylmävärjäyksessä lankaa. Lisäksi ajattelin kokeilla, että mitä sävyä saa tiikerinkaunosilmän varsista.

tiistai 8. syyskuuta 2009

Sukkasadon alku

Ensimmäinen satsi sukkia sukkasatoon on valmistunut. Nämä kolme sukkaa on kudottu saman ohjeen mukaan, vähän resorin pituutta ja silmukkamääriä vaihdellen. Malli on kärjestä aloitettava aivoton sukka, jonka ohjeen löysin Ravelrystä. Lankana on Regian Kaffe Fasset Design Line lanka. Kaikki sukat menevät kummilapsille. Lankaa meni vajaat 2 kerää.
Sukat syntyivät viikonloppuna, kun päivystin kirpputorilla. Lanka loppui kesken, ja jouduin turvautumaan äidin lankavaraston jämälankoihin. Mitään väriä ei ollut paljon, mutta pienet vauvan sukat sain tehtyä. Malli on perussukka ilman mitään kommervenkkejä.

Tässä vielä koko satsi samassa kuvassa.

lauantai 5. syyskuuta 2009

Heppahullu 5v

Veljentyttöni täyttää 5-vuotta ja hän on auttamattoman hevoshullu. Lähes kaikki hänen leikkinsä liittyvät hevosiin ja siksi tädinkin piti etsiä malli, jossa on hevosia.

Moda 2/2009 -lehdestä löysin sopivan mallin, jossa oli kaarroke täynnä hevosia. Pusero on kudottu Baby Ull langasta ja nuo kuviolangat olen värjännyt seuraavilla aineilla:
- pietaryrtti
- krappi jälkiliemi
- punapuu jälkiliemi
- jo unohtunut sekaliemi

Yritin laittaa kuvan myös koko paidasta, mutta jostain syystä blogger halusi sen kääntää aina ylösalaisin, joten päätin olla laittamatta koko kuvaa. Hihoissa ja helmassa on tavallinen 2o2n joustinneule.

Ihan kiva tästä tuli ja olen myös tyytyväinen siihen, että noissa kasvivärjätyissä langoissa on pikkutyttömäisen hempeät sävyt.

Pikku hiljaa olen saanut myös värjäyksen lisäksi myös vähän kulutettua lankaa.


maanantai 31. elokuuta 2009

Ruusuja ja mörvelöitä?

Ostin pari vuotta sitten Riihivillan lapaspaketin, ja vasta nyt sain sen kudottua. Ruusukuvio on kaunis ja lapasista tuli lämpimät. Itselläni on sen verran pieni käsi, että nämä lapaset menevät lahjaksi. Itselleni voisin kutoa saman kuvion mukaan vähän ohuemmasta langasta, niin silloin varmaan kokokin olisi sopiva.
Toisen kutimen lopputulos ei ole vielä selvillä. Voi olla, että siitä tulee mörvelö, mutta vielä on toiveita, että siitä tulee huivi. Katsotaan, pingotus tekee joskus ihmeitä.

torstai 27. elokuuta 2009

Välillä väriä - värillä on väliä

Värjärikillan värjäripäivillä oli myös näyttely nimeltään "Välillä väriä - värillä on väliä". Näyttelyssä oli mukana osallistujien taidokkaita töitä, joissa oli käytetty kasvivärjättyjä materiaaleja.

Tässä pieni kuvakooste:

Ryijyjä ja kirjontaa kasvivärjätyistä langoista

Värjättyjä lankoja

Nauhoja kasvivärjätyistä langoista

Kasvivärjättyjä silkkihuiveja

Rekipeitto

Raanu


Paljon muitakin ihania töitä oli esillä, mutta kaikkia ei tullut kuvatuksi. Lopuksi vielä kuva puretepainantakurssilta, jossa kurssilaiset kuvioivat kangasta kasviväreillä.

Eli monen moista voi kasvivärjätyistä materiaaleista tehdä.