maanantai 21. huhtikuuta 2008

Talven puuhia

Tätä puuhaa OLISI siis voinut tehdä talvella, ennen kuin värjäyskausi alkaa, eli valmistella värjättävää materiaalia värjäyskuntoon.

Vyyhditän värjäystä varten langat n. 50 g pikku vyyhdeiksi, kun minulla ei ole kovin isoa kattilaa. Näin värjäystulos on tasaisempi. Kuvassa olevat Virtain Villan vyyhdit on pitkiä ja 100g kukin. Onneksi joululahjaksi saamani vyyhdinpuun avulla homma sujuu joutuisasti.

Ja vyyhdit on nopsasti keritty, pasmalangat ja haltialangat asetettu.

Seuraavaksi täytyy langat purettaa. 10 litran kattilassa olen purettanut yhdellä kertaa 250g lankaa. Siinäkin saattaa olla n. 50 g liikaa, kun kattila tulee aika täyteen. En tosin ole huomannut värjäystuloksissa ongelmia.

Ennen puretusta mittaaan lankojen painon ja pesen langat Elokuu pesuaineella. Ja sitten mittaan puretusaineet.

Käytän puretteena alunaa 10% ja viinikiveä 5% kuivien lankojen painosta.

Sellon apteekista on ainakin toistaiseksi saanut kumpaakin ainetta siedettävään hintaan. Kilon alunapurkki maksoi viime vuonna vajaa 20€. Kaliumbitartraattia myydään pienemmissä erissä.

Lisäksi joskus käytän rautavihtrilliä, mutta sitä ainoastaan värjäyksen lopussa max 15 min ja max 2% kuivan langan painosta. Ja olen huomannut, että raudalla saadusta väristä valtaosa lähtee heti lankoja pestessä pois.


Yleensä laitan langat viileään veteen, kun veden lämpötila on 60 astetta, otan langat pois, ja liuotan puretteet veteen. Kun puretteet on liuenneet veteen ja varmistanut tasaisen konsentraation hämmentämällä lientä, laitan langat takaisin veteen. Annan lankojen purettua n. 85 - 90 asteessa tunnin, jonka jälkeen annan lankojen jäähtyä puretusliemessä.

Käytän samaa puretuslientä useamman kerran. Lisään seuraavilla kerroilla vain puolet puretusaineiden määrästä, sillä jonkun verran puretetta jää liemeen.

Tätä olisi siis voinut tehdä talven aikana, ja nyt keväällä olisi ollut runsaasti lankaa valmiina värjäykseen.

Ehkä jo ensi talvena. Mutta nyt on 250g puretettua lankaa odottamassa värjäystä

1 kommentti:

Leena kirjoitti...

Ihme juttu, että sulla on ei rautapuretuksella tullut väri ole kestänyt pesua. En ole koskaan huomannut sellaista, tosin ekat pesuvedet ovat yleensä aika tummia, mutta minusta itse lankojen väri ei kuitenkaan vaalene. Ehkä olen värjännyt eri kasveilla kuin sinä. Yleensä rautapuretuksen (ja kuparin)sanotaan vahvistavan valonkestoa.

Eikö ole mukavaa, kun taas alkaa kasvaa kaikenlaista:)