tiistai 6. joulukuuta 2011

Alku aina hankalaa

Runsas viikko sitten osallistuin Porissa Hiitolan pitäjäseuran naistoimikunnan käsityöiltaan, ja aiheena oli neulakintaat. Olen kokeillut neulakinnas tekniikkaa puolitoista vuotta sitten serkkuni opastuksella, mutta olin ehtinyt unohtaa kaiken autuaasti. Illan aikana sain epämääräisiä alkuja aikaiseksi, ja illalla jatkoin sinnikkäästi yritystä.

Seuraavana päivänä ryhdyin kaivelemaan neulakintasiin liittyviä linkkejä, joita löytyikin runsaasti. Niiden avulla pääsin paremmin vauhtiin.

Käspaikan linkki

Sitten löytyi varsinainen aarreaitta: neulakintaat.fi

Sinnikkästi jatkoin yrittämistä ja sain aikaiseksi kintaat:

Kintaissa on kaikki vähän vinksin vonksin, eri mittaisia silmukoita ja välillä vääristä kohdista otettuja silmukoita. Peukalot eivät kestä katsetta ollenkaan ja alareunan päättelykin on vähän niin ja näin. Kuitenkin sen verran sain tekniikasta selville, että kintaat sain aikaiseksi. Huomasin, että oma neulani on aivan liian paksu ja leveä. Sirommalla neulalla voisi onnistua mm. pienten lenkkien teko paremmin. Näitä erilaisia tekniikoita taitaa olla lähemmäs 40 erilaista. Näissä käyttämäni lienee ns. suomalainen tekniikka (kahden yli ja kahden ali ).

Innostuin vielä kokeilemaan kaksiväristä pannunalusta langanlopuista. Valkoinen on Novitan Huopasta ja vaaleanpunainen Mamboa. Mambo ei sovellu tähän tekniikkaan ollenkaan, kun siinä on vähän tekokuitua, eikä langanpäitä saa papeloitua toisiinsa. Taakse jää pääteltäviä lankoja. Valkoinen Huopanen sopii selvästi paremmin ja siitä saa siistimpää jälkeä.

Tekniikka vaatii joko erilaista lankaa ja erilaisen neulan tai huomattavasti harjoittelua ennen kuin siitä tulee katseenkestävää.


Samaisessa käsityöillassa julkistettiin myös kirjoittamani Hiitolan Haapalahden sukan ohje. Ohje on saatavilla myös Ravelrystä. Jos sinulla ei ole pääsyä Ravelryyn, mutta haluaisit tuon sukkaohjeen, laita kommenttiin sähköpostiosoitteesi, niin lähetän ohjeen sinulle.

Sukkien alkuperä on rajan takaa luovutetusta Karjalasta kauniista Kilpolan saaresta, joten alkuperäiset sukat täytyy olla neulottu ennen lokakuuta 1944.

                                            Rauhaisaa itsenäisyyspäivän iltaa!

8 kommenttia:

Pirena kirjoitti...

Mukava kun sait sentään kintaat aikaiseksi. Minulla on äitini peruja noita kinnasneuloja useampikin mutta enpä ole itse vielä ehtinyt perehtyä kintaan tekoon. Jospa sen aika vielä joskus tulee.
Rauhaisaa Itsenäisyysiltaa!

Matleena kirjoitti...

Voi sinä olet selättänyt tuon oppimisen vaikeuden, onnittelut sen johdosta! Minäkin sitä yritin yhden illan tässä taannoin, mutta ei mennyt minulle perille vielä. Nyt minulla on omia neulojakin ja jossain vaiheessa meinaan palata aiheeseen. ;)

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Anonyymi kirjoitti...

Hieno alku! Minulle ainakin neulakintaan teon oppiminen oli ensin yhtä tuskaa, mutta kun alkuun pääsee niin homma on kovinkin yksinkertaista :-) On totta, että erilaiset langat vaativat erilaisen piston. Itse osaan neljä - viisi erilaista ja sillä selviää hyvin. Kolmellakin pärjää. Niihin mitä itse osaan, on vaihe vaiheelta -opastukset tuolla Virityksessä. En kyllä tiedä, pystyykö niiden perusteella opettelemaan tekniikoita. Kirjasin ne kuitenkin aikoinaan, kun huomasin että tämä on tekniikka, joka unohtuu todella helposti.

Leena kirjoitti...

Hienoa! Tervetuloa uusneulaajien innokkaaseen porukkaan. Minusta on hauskaa, että tuo ikivanha taito on kokenut uustulemisen ja neulan pyörittäjiä alkaa löytyä jo joka puolelta. Minä opin sen pyörittämällä Krista Vajannon (http://www.vajanto.net/gradu/) videoita uudelleen ja uudelleen. Tunteja siihen meni, mutta sitten se lähti. Väkerryksen sivut ovat hienoja, todella neulaamisen aarreaittoja, mutta ei noin monia tekniikoita tarvita. Osaanhan minä muitakin, mutta kaiken nykyisin teen venäjäksi, nopeaa ja neulos pysyy kuosissaan. Oikeaa lankaa vaan en ole löytänyt, sen pitäisi olla z-kierteistä, ja sellaista ei saa mistään.

pirle kirjoitti...

Voit varmaan allekirjoittaa sen, että "työ tekijäänsä neuvoo". Hienosti olet saanut kinnasparin valmiiksi - minulla on muutamia aloitettuja ilman peukaloita...

Leena kaipaili z-kierteistä lankaa; pitänee kehrätä itse tai kerrata s-kierteisiä yhteen z-kierteellä :)

Pia kirjoitti...

Kiitos kommenteistanne, aina on mukava oppia alkeita uudesta tekniikasta. Leena, täytyypä tutustua noihin Krista Vajannon videoihin ja kokeilla tuota venäläistä tekniikkaa.

Z-kierteistä lankaa pitäisi varmaan itse kehrätä, kuten Pirle tuossa sanoikin.

Hattis-Leena kirjoitti...

Tsemppiä kinnasneulan pyörittämiseen :)

Eija kirjoitti...

Hei Pia ja oikein ihanaa Jouluntaikaa sinulle myös?
Jos olet facebookis, koitan täs saada aikaseksi pikkuhiljaa sinne ryhmää, jotka ovat värjäyksestä kiinnostuneita; liity mukaan:) => värikästä värjäystä