sunnuntai 11. toukokuuta 2008

Sipulia ja sinipuuta

Tanskalainen huivi on vaiheessa, kun värjätty lanka loppui. Onneksi sipulinkuorilla saa nopeasti värejä.
Värjäsin kahta erialista lankaa, paksumpaa äitini serkun lampaista kehrättyä lankaa, sekä sitten Virtain Villaa. Yhteensä n. 400g.

Olin esipurettanut langat alunalla 10% ja viinikivellä 5%. Liotin sipulinkuoria yön yli, ja sen jälkeen keitin niitä tunnin verran.

Liemen jäähdyttyä laitoin langat parissa erässä kattilaan. Näin sain vähän eri sävyisiä lankoja. Ensimmäiset värjätyt vyyhdit on nuo vasemmalla olevat kaksi vyyhteä. Annoin lankojen olla n. 20 min väriliemessä, viimeisen värjäyserän lankojen annoin jäähtyä värjäysliemessä.

Värjäsin myös sinipuun jälkiliemellä lankaa. Nämäkin langat oli esipuretettuja samalla tavalla kuin nuo sipulinkuoriliemessä olleet. Näistä tuli yhä varsin violetteja. Eli 50g sinipuulastuilla värjäsin yhteensä 450g lankaa. Vielä on toiset 50g jäljellä tulevaisuuden värjäystä odottamaan.

Lopuksi piti yhdistää liemet, ja katsoa mitä tulee, mutta esipuretettu lanka loppui. Tämä on vielä mietinnässä, josko katsoisin, mitä keltaisen ja violetin yhdistelmästä tulee. Järki sanoo, että siitä pitäisi tulla ruskeaa. Mutta ihmeelliset voivat ovat pigmenttien tiet.

Tässä vielä langat yhteiskuvassa.

Nyt voi huivin kutominen jatkua, kun lanka ei ole esteenä.

I dyed about 400g white yarn with onion skins. I have pre-mordanted the yarns using alum 10% and 5 % creame of tartar.

Purple yarns are dyed with logwood, same mordants as with onions skins. These yarns were in the second dye pot, so I managed to dye 450g wool with 50g of logwood chips.

2 kommenttia:

risulintu kirjoitti...

Sipulinkuorilla tuli upean näköistä lankaa. Minulla ei ole vielä ollut aikaa käynnistellä värikattilaa.

Voit pihablogissani pienen "pörriäisen". Laitatko osoitteesi tulemaan risulintu@suomi24.fi niin saan sen matkaan.

ritarenata kirjoitti...

grrrrrrrrrreat!!
wonderful!
greetings from tirol,
rita