torstai 21. kesäkuuta 2007

Toisen riesa on toisen onni

Tarhakäenkaalia kasvaa anopin ja minun puutarhassani riesaksi asti. Tai ainakin tähän asti se on ollut lähinnä riesa. Nyt kuitenkin päätin kokeilla värjäämistä sillä. Omassa puutarhassani sitä ei ole riittävästi, joten anopin riemuksi kävin viikonloppuna kitkemässä heidän puutarhansa ko. rikkakasvista mahdollisimman puhtaaksi. Näin sain kokonaisen kattilallisen ko. kasvia. Eli toisen riesa on toisen onni.


Koska kyseinen kasvi tuottaa väriä vain tuoreena, piti minun keitellä se heti väriliemeksi. Tarkoitukseni oli värjätä valkoista lankaa, mutta huomasin, että olen värjännyt kaikki valkoiset lankani, vain vaalean- ja tummanharmaata Virtain Villaa oli jäljellä. Maanantaina menin lankakauppaan, ja ostin kerän Nallea ensihätään.

Lopulta pääsin värjäämään. Kun liemen lämpötila oli noussut tarpeeksi, heitin puretusaineet sekaan, ja sitten loppui kaasu. No sitten vain Nesteeltä hakemaan uusi pönttö nestekaasua, jotta värjäys voi jatkua.

Alussa lanka näytti siniharmaalta (lanka vadissa), kovemmassa lämpötilassa tai sitten pitemmän aikaa puretusliemessä olleena väri muuttui vihertävän siniseksi, ja lopulta varsin tummaksi vihreäksi. En osaa sanoa, että onko väri hyvä vai huono. Koska Nalle langassa on myös sekoitetta mukana, niin kyllä tätä kasvia vielä täytyy kokeilla puhtaan villalangankin kanssa. Uskoisin, että kuukauden päästä ko. kasvia on taas runsaasti tarjolla. Lisäksi ensi kerralla täytyy kokeilla esipuretetulle langalle, ja ehkä pieniä lankanöttösiä, jotta näkee tuon ajan vaikutuksen väriin.

3 kommenttia:

Villapallo kirjoitti...

Minulla on sama ilmiö: lankavarastossa ei ole ikinä yhtään valkoisia lankoja;-)

Tellu-Tellervo kirjoitti...

Onko se tarhakäenkaali sitä viininpunaista apilannäköistä, johon tulee keltaiset kukat?
Kasveilla värjääminen on hieno harrastus, täytyy nut tukia vähän tarkemmin aiheesta tekemiäsi kirjoituksia.

Pia kirjoitti...

Tellu-Tellervo, juuri siitä kasvista on kysymys. Se tuntuu leviävän aika vauhtia, jos ei pidä kurissa, mutta nyt onneksi löytyi "hyötykäyttöä".