sunnuntai 10. heinäkuuta 2011

Tuntematon lapasmalli

Äitini oli saanut lainaksi yksinäisen lapasen, jonka mallin otin talteen. Valitettavasti lapasen alkuperästä ei ole mitään tietoa. Selasin käsityökirjojani, mutta niistä en tätä mallia löytänyt, en myöskään Googlen kuvahaun avulla onnistunut löytämään tietoa tämän mallin alkuperästä.

Muistatko koskaan nähneesi tällaista lapasta? Jos olet tällaisiin törmännyt, niin olisi mukava, jos laitat tietoa kommentin kautta. Kaikki lapaseen liittyvä tieto kiinnostaa.
Omat kirjoneuleeni ovat tähän asti olleet vähän mitä sattuu, kun en ole ymmärtänyt, että lankojen pitää koko ajan olla samassa järjestyksessä, jotta kuviot tulevat selkeiksi. Olen lankojen sitomiseksi koukkinut lankoja sieltä täältä, ja vasta tänä keväänä luin jostain kuinka erilainen kuvio tulee eri järjestyksessä neulotuista langoista. Aina välillä olen ihmetellyt, miksi omat neuleeni eivät näytä yhtä hyviltä kuin kuvissa olevat, ja sitten olen vain yrittänyt prässäämällä saada neuleet siistimmän näköisiksi.

Äitini kirjoneulelapaset ovat aina olleet kauniita ja kyselinkin häneltä tästä lankojen pitämisestä samassa järjestyksessä. Hänkin oli vasta tänä kesänä jonkin lapasmallin kohdalla vasta huomannut, kuinka lankojen järjestys vaikuttaa. Tähän asti äitini oli aina neulonut langat samassa järjestyksessä ajattelematta asiaa sen enempää. Se oli lohdullinen tieto, onhan hänellä neulontakokemusta jo yli 60 vuoden ajalta. Itse luulin, että olin vain hölmö, joka ei osannut neuloa lankoja oikeassa järjestyksessä eikä ole vaivautunut lukemaan ohjeita huolellisesti.

6 kommenttia:

Inkeri kirjoitti...

Kaunis malli, mutta en tiedä minäkään, mistä on peräisin. Minäkin olen neulonut vuosia kirjoneuletta. En ole ajatellut, että lankojen järjestyksellä olisi väliä.Pitääkin kokeilla. Aina oppii uutta.

Leena kirjoitti...

Kaunis lapanen, mutta en minäkään ole tuommoisia ennen nähnyt. Minä olen lukenut varmaan saman jutun tuosta lankojen järjestyksestä kuin sinäkin ja ihmettelin asiaa, mistä en ole aikaisemmin mitään kuullut ja ajattelin kokeilla joskus sellaisella langanerottaja häkkyrällä, joka laitetaan etusormeen, sillä muuten en saa lankoja pysymään sormella järjestyksessä. Olen aina luullut että pieni epätasaisuus johtuu lankalaadusta, sillä sitähän joskus on ja joskus taas ei.
Tapasin karjalaismiehen jolle kerroin hiitolalaisten lapasten neulomisprojekteista ja hän paljastui äitisi luokkatoveriksi. Näin pieni tämä maa on. Kiitos blogiini laittamistasi tiedoista parikkalaislapasten suhteen.

AnneM kirjoitti...

täytyypä selata lapaskirjat läpi ;) Ja sillä lankojen järjestyksellä on oikeasti väliä, mulla on yleensä tummin takana ja neulon sen lähemmän yli.

Anonyymi kirjoitti...

En ole minäkään tuota mallia nähnyt aiemmin, mutta kyllä on todella kaunis. Toivottavasti saat jotain tarkempaa tietoa!
Yritin Ravelrysta katsoa Mary Oljen lapasmalleja, mutta en kyllä tuota löytänyt. Jotenkin vain tuli ensimmäisenä hänen mallinsa mieleen.

Anitta kirjoitti...

Kaunis lapasmalli. Väreistä tulee mieleen, että voisi olla joku karjalainen malli.

Pirena kirjoitti...

Kauniit on kintaat mutta en ole ennen missään nähnyt.