keskiviikko 9. maaliskuuta 2011

Hiitolainen villasukkapäivä

Helmikuussa pidettiin Porin työväenopiston tiloissa Hiitolan pitäjäseuran käsityötilaisuus, jota serkkuni ja minä vedimme. Aiheena oli Hiitola-sukka. Serkkuni oli saanut muutamia vuosia aikaisemmin sukat, joita kutsuttiin Hiitola-sukiksi. Viime syksynä yksi tädeistäni tutki serkkuni sukkaa, ja kirjoitti sen perusteella sukkaohjeen, joka julkaistiin Kurkijokelainen-lehdessä. Suomalaisessa sukkakirjassa on myös Hiitola-sukan ohje, joka on vähän erilainen. Lisäksi kirjassa Tikkuripaita ja sydämenlämmittäjä on ohje Hiitolan kansallispuvun sukkaan. Näitä kolmea eri sukkaa käsittelimme villasukkapäivänä.


Tilaisuus sai suuren suosion. Mukana oli lähes 40 innokasta Hiitolan pitäjäseuran jäsentä ahtautuneena noin 30 hengen tilaan puikot ja langat mukana. Kaikki saivat sukat hyvin alkuun kahvitaukoon mennessä, ja loppuaikana ehdittiin sitten enemmän jutustelemaan niitä näitä.

Lehdistökin kävi tilaisuudessa. Karjala-lehden toimittaja tuli kirjoittamaan tilaisuudesta juttua. Hän kuuli jo kaukaa käytävän päässä, missä karjalaisten tilaisuus oli. Sen verran kova puheensorina huoneessa oli. Oli siinä työväenopiston muiden kurssien osallistujilla ihmettelemistä, että miten ihmeessä yhdessä huoneessa onnistuttiin puhumaan niin paljon.Itse kudoin viime syksynä Suomalaisessa sukkakirjassa olleen ohjeen mukaiset sukat. Nyt kun piti opastaa tätä vähän helpomman sukan tekemistä, joten toki minunkin piti kutoa itselleni sellaiset sukat. Varren kuviomalli on aika lailla samanlainen, tämän sukan mallikuviossa on vain kaksi kerrosta, kun suomalaisen sukkakirjan mallissa on 14 kerrosta.

3 kommenttia:

Päivikki kirjoitti...

Olen tulossa retriittiin ja voi tuoda Knitting Traditions-lehdet mukaan. Saisiko siun kautta tuota Hiitola-sukan ohjetta?

Leena kirjoitti...

Näinkin Karjala-lehdessä tuon jutun ja taas kuvan sinusta. Oli tarkoitus silloin kirjoittaa sinulle, mutta unohdin. Kiva että otit asian esille ja nyt sain myös hieman tausta tietoa tuosta sukasta. Muistan hyvin sinun mutkikkaamman Hiitola-sukkasi.

enkulin käsityöt kirjoitti...

Onpa kauniit sukat