sunnuntai 12. heinäkuuta 2009

Punaista

Alkukesästä ei tullut värjäiltyä, mutta kauniiden ilmojen saavuttua on värjäyspata lämmennyt usein.

Keltaisen jälkeen tuli punaisen värin vuoro.Minulla oli kuivattuja verihelttaseitikkejä, joiden annoin liota ämpärissä yön yli. Sen jälkeen keitin sieniä noin kaksi tuntia (ajan löysin Riihivilla blogista). Laitoin esipuretetun langan liemeen, ja annoin jäähtyä yön yli. Tuloksena oli tuo vasemmalla oleva ruosteenpunainen lanka.

Keitin verihelttaseitikit uudelleen, ja mukaan laitoin joukon sekalaisia kuivattuja seitikkejä, joiden lajeista en ollut ihan varma. Annoin langan jäähtyä liemessä yön yli. Tuloksena oli punertavaan vivahtava beessi.

Sen jälkeen lisäsin liemeen sipulinkuoria, joita keitin tunnin verran. Annoin langan olla liemessä puoli tuntia ja sain oranssinkeltaista.

Laitoin uuden vyyhdin liemeen ja annoin olla puoli tuntia. Vyyhti oli keltainen, ja lisäsin liemeen hippusen kokenillia. Vyyhti sai jäähtyä värjäysliemessä. Siitä tuli ihan kiva punertava. Luonnossa sävy on vähän punaisempi, mitä kuvassa. Pienelläkin määrällä kokenillia saa uusia värisävyjä aikaiseksi.

Two skeins from the left has been dyed using Cortinarius semisanguineus. To the orginal dyepot I added five handful yellow onion skins and got orange colour. After that I added cochineal to the dyepot and got nice red, which looks much lighter in the picture.

7 kommenttia:

Leena kirjoitti...

Tuo veriseitikki on aika ronkeli muutoksille. Olen itsekkin saanut jotain tuollaista kuin kakkoslankasi, kun olen käynyt lisäilemään jälkiväriin jotain. Kiva värihän siitä on tullut, mutta puhdas jälkiväri olisi saattanut olla kauniimpi. Veriseitikki on myös ronkeli veden laadulle, suolammen vedellä tulee aivan eri sävy, ruskeampi, kuin suuren järven vedellä. Mutta tuo kaikkihan tekee homman niin mielenkiintoiseksi.

Leena kirjoitti...

Samanaikaisesti näytämme toisiamme kommentoivan. Kiitos mattojeni arviosta.
Minulta jäi tähän vielä kirjoittamatta se, että aika mielenkiintoinen juttu toi sipulinkuorien ja kokenillin käyttö seitikkien jälkivärin kanssa. Täytyy panna mieleen, jos joskus väri tarvitsee hieman terästettä.

Päivi kirjoitti...

Kauniita sävyjä.

pirle kirjoitti...

Houkuttavia vivahteita, ah! Päätin, että omat kasvivärjäykset siirtyvät ensi kesään, en aio hankkia uusia lankoja ennenkuin entisiä on saanut työstettyä alta pois - kehrättyjä alkaa olla hyllyt täynnä.

Leena kirjoitti...

Hienoja värejä:)
Tuossa meni just kuin mullakin, että suurin osa punaisista tarttui ekassa värjäyksessä ja jälkiväreihin jäi vain aika vaaleita tai kellertäviä sävyjä, mutta toisaalta tuo eka väri onkin sitten minusta tosi hyvä.

Maija kirjoitti...

Mukavannäköistä jälkeä! Olivatko kaikki langat esipuretettuja ja oliko puretusaineena aluna?
Parin vuoden tauon jälkeen taas olen syttynyt värjäämiseen ja innostunut kokeilemaan uusia juttuja, joita näistä blogeista löytää... :)

Pia kirjoitti...

Maija, kaikki langat ovat puretettu alunalla ja viinikivellä etukäteispuretuksena.